BasisPLUS: Basisrecept gebonden soep

Basisrecept gebonden soep:

 

Lesopbouw BasisPLUS

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De leerling breidt zijn eerder opgedane basis kennis op het gebied van kook- en bereidingstechnieken uit.
Item :Soepen/Gebonden soepen
 
Niveau: BasisPLUS
Kernbegrippen: Persoonlijke veiligheidMateriaalkennis ProductinformatieTechnisch inzichtErgonomie WoordclustersRouxPasserenRaspGarde
Les: Het maken van een basis gebonden soep Lestijd:50 minuten
Doel van de les: De leerling is instaat om na deze les zelfstandig een basis voor een gebonden soep te bereiden.

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
SteelpanGardeMaatbekerZeef BoterBloemBouillonblokjesWaterUi
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaanvan   3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspuntenDe boter niet bruin laten worden.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les.
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.)
Eerst mice en place maken alvorens je begint.

 

Competentie:Gebonden soepen/basis recept.                         CVB 

 

Materialen : Wat zet ik klaar?
Steelpan 2 x
Garde  
Notenmuskaat rasp  
Groene plank + matje  
Groenteschaaltjes 1 x
Eetlepel 2x
Koksmes  

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Water 1 liter
ui ½
Bouillonblokjes ( groente of kippenbouillon). 2 x
Bloem 50 gram
Boter 40 gram
   
Zout,peper en notenmuskaatGebruik verse notenmuskaatKoksroom Klein beetje

 

Technieken:
Koken  
Snijdtechniek  Snipperen
Raspen  
   
Passeren  
   
   

 

Apparatuur: Gasfornuis
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: basisbereiding gebonden soepen.

 

Wat moet je doen?

O Was eerst je handen.

O Zoek alle benodigde materialen bij elkaar.( mice en place maken).

O Doe 1 liter water in een steelpan + 2 Bouillonblokjes.

O Steek het gasstel ( fornuis) aan.

O Zet de steelpan op het fornuis.

O Leg een antislipmatje op je werkbank.

O Leg op het matje een groene plank + een koksmes.

O Zet een groenteschaaltje klaar voor de ui ( en een afvalbakje) .

O Snipper de ½ ui.

O Als de Bouillon kookt zet je het gas uit en laat de bouillon afkoelen.

O Doe in een steelpan de 40 gram boter.

O Steek het fornuis aan en plaats de steelpan op het fornuis.

O Als de boter gesmolten is ( niet bruin laten worden!!) voeg je de gesnipperde ui toe.

O Fruit de ui licht aan (roer met een garde).

O Als de ui licht aangefruit is voeg je de bloem toe.

O Roer met een garde de bloem door de boter( laten het op zacht vuur een beetje garen).

O Doe de 1 liter afgekoelde*  bouillon bij het bloem/boterballetje.

O Roer het mengsel glad en laat het opkoken.( zorg voor zo weinig mogelijk klontjes).

O Passeer de roux door een zeef. 

O Het geheel opsmaak brengen met zout/peper en notenmuskaat.( gebruik 2 eetlepels!!).

O Eventueel kun je de soep een beetje verdunnen door er wat koksroom aan toe te voegen.

* Bij een warme roux gebruik je een koude bouillon.

* Bij een koude roux gebruik je een warme bouillon.

Dit is belangrijk voor het gaar worden van de roux.

Enkele voorbeelden van gebonden soepen.

Gebonden aspergesoep:

Basis gebonden soep met weinig bouillon en veel kooknat van de asperges. Garnituur: asperges.

Gebonden bloemkoolsoep:

Basis gebonden soep gemaakt met gelijke delen bloemkoolkookvocht en bouillon. Garnituur: kleine bloemkoolroosjes.

Gebonden Preisoep:

Basis gebonden soep gemaakt van gelijke delen preikookvocht en bouillon. Garnituur: In ringen gesneden prei.

Gebonden Tomatensoep:

Basis gebonden soep met tomatenpuree. Garnituur:Gekookte rijst en blokjes tomaat. Julienne van Spaanse peper en kervel.

Weet je niet meer hoe je een ui snippert? Hoe je Julienne moet snijden?

Kijk dan naar de voorbeelden in de categorieën: Didactische zoekhoek/Leerlijn basis keukentechnieken.( rechts in de pagina).

 

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™