BasisPLUS: Heldere Tomatensoep

Heldere Tomatensoep:

 

Lesopbouw BasisPLUS

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De leerling breidt zijn eerder opgedane basis kennis op het gebied van kook- en bereidingstechnieken uit.
Item :Soepen/Heldere soepen
 
Niveau: BasisPLUS
Kernbegrippen: Persoonlijke veiligheidMateriaalkennis

Productinformatie 

Ergonomie

Technisch inzicht                                                                                             

WoordclustersOntzurenRagfijn hakken

Vleestomaat

Aroma

Les: Het maken van een heldere tomatensoep. Lestijd:50 minuten
Doel van de les: De leerling is instaat om na deze les zelfstandig een Heldere Tomatensoep te bereiden.

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
SteelpanKoksmesAntislipmatje

Groenteschaal

PreiTomaatBouillonblokjes

Vermicelli

Stukjes kip of gehaktballetjes

Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van   3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspuntenWaarom moet je de tomaat ontdoen van zaadjes?                                                             
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les.
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.)
Eerst mice en place maken alvorens je begint.

 

Competentie:Heldere soepen                          CVB 

 

Materialen : Wat zet ik klaar?
Steelpan  2 x
Groene plank  
Antislipmatje  
Koksmes  
Groenteschaaltjes  4x
Eetlepel  2x
Pepermolen  

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Tomaat 100 gram
Prei 50 gram
Bouillonblokjes ( groente of kippenbouillon). 2 x
Vermicelli of rijst 2 x eetlepel
Peterselie ¼ bosje
Stukjes kip of gehaktballetjes*  
WaterZout en peperTomatenpuree

Gebruik een pepermolen!!

1 liter2 xKlein beetje

 

Technieken:
Koken  
Snijdtechniek  Brunoise
Snijdtechniek  Ragfijn hakken
Snijdtechniek  Ringen
   
   
   

 

Apparatuur: Gasfornuis
 
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het bereiden van een Heldere Tomatensoep.

 

Wat moet je doen?

O Was eerst je handen.

O Zoek alle benodigde materialen bij elkaar.( mice en place maken).

O Doe 1 liter water in een steelpan + 2 Bouillonblokjes.

O Steek het gasstel ( fornuis) aan.

O Zet de steelpan op het fornuis.

O Leg een antislipmatje op je werkbank.

O Leg op het matje een groene plank + een koksmes.

O Zet 3 x een groenteschaaltje klaar voor de groenten.( + een afvalbakje voor de zaadjes).

O Maak in de tomaat een kleine insnijding. Leg vervolgens 15 seconden de tomaten in kokend water,neem ze eruit en verwijder voorzichtig het vel. Halveer de tomaten en haal het zaad eruit. Snij de halve tomaten brunoise.

O Snij de prei in dunne ringen.

O Hak de Peterselie ragfijn

O Als de Bouillon kookt voeg je de brunoise gesneden tomaat toe.

O Zet na 4 minuten koken  het vuur op “laag”.

O Voeg voor de smaak een halve eetlepel tomatenpuree toe aan de bouillon.

O Pak 2 x een eetlepel en proef de soep. Breng de soep op smaak met zout en peper.

O Voeg op het laatste moment de vers gehakte peterselie en de dun gesneden prei toe.

O Kook de vermicelli apart af in een steelpan. Voeg deze bij het serveren aan de soep toe.

*Je kunt indien gewenst stukjes  kip of (runder)gehaktballetjes aan de soep toevoegen.

  • Vermicelli nooit in de bouillon meekoken reden: de soep wordt hierdoor troebel(blind).
  • Gebruik in een heldere soep nooit peperpoeder: Als je peperpoeder  gebruik in een heldere soep lijkt het net of je er zand in de soep zit .Peperpoeder lost slecht op.
  • Gebruik bij heldere soepen een pepermolen.
  • Serveer de soep in een diepbord.

Ben je vergeten hoe je brunoise snijd? of weet je niet meer hoe je een ui snippert?

Kijk dan naar de voorbeelden in de categorieën: Didactische zoekhoek/Leerlijn basis keukentechnieken.( rechts in de pagina).

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™