BasisPLUS :Franse dressing.

Keukentechnieken/dressings:                                                                                                                                                                                                  Franse dressing

Lesopbouw BasisPLUS

 

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De leerling breidt zijn eerder opgedane basis kennis op het gebied van kook- en bereidingstechnieken uit.
Item :Dressing/Franse dressing.
 
Niveau: BasisPLUS                                                                                                                 cvb
Kernbegrippen:                                                              Persoonlijke veiligheid                                     Ergonomie                                       Materiaalkennis                                           Ontwikkeling Technisch inzicht                  Productinformatie                                             Opdeeltechniek: brunoise en julienne Woordclusters Dressing                                                                                             Ingrediënten                               Tipje
Les: Het maken van een franse dressing Lestijd:50 minuten
Doel van de les: De leerling is instaat om na deze les zelfstandig een Franse dressing te bereiden.
     
       

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Glazen schaal                                                Maatbeker                                                                 Garde                                                                     Koksmes                                                                  Groene snijplank                           Antislipmatje                                                              lepeltje                                                                     Groentenbakje Zout en peper                                                                                                    Olie en Azijn                                                                                                   Knoflook*                                                             Ui                                                                 Mosterd                                                                 Peterselie of Bieslook
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van   3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten. Uitleg belang van goed afmeten van de grondstoffen.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les.
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op de stahouding ( ergonomie) van de leerling.

 

Competentie: Bereidingstechniek dressings               CVB 

 

Materialen : Wat zet ik klaar?
Glazen schaal  Groentenbakje
Garde  
Maatbeker  
Lepeltje  
Koksmes  
Groene plank  
Antislipmatje  

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Olie  
Azijn  
Zout  
Peper  
Bieslook of Peterselie  
Ui  
Knoflook*  *Indien gewenst.

 

Technieken:
Mengen  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
 
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het bereiden van een Franse dressing (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

O Was eerst je handen.

O Zoek alle benodigde materialen bij elkaar.

O Plaats het antislipmatje op je werkbank en leg de groene plank plus je koksmes hierop.

O Snijd met het koksmes de Peterselie of de Bieslook zeer fijn.

O Indien gewenst doe dit ook met de knoflook.

O Doe de gesneden grondstoffen in een groentenbakje.

O Zet de glazenschaal plus een garde klaar.

O Meng in de glazenschaal 1 deel azijn en 3 delen olie door elkaar.(bijvoorbeeld:100ml.azijn + 300ml olie).

O Voeg zout,peper en een tipje mosterd naar smaak toe.

O Voeg op  het laatste moment de vers gesneden bieslook of Peterselie en knoflook* toe.

O De knoflook kun je indien gewenst weglaten.

Met deze dressing worden enkelvoudige en gemengde salades opsmaak gebracht.

*Ga naar de categorie: Paraplu voor  voorbeelden van enkelvoudige en gemengde salades.

*Ga naar de categorie: Didactische zoekhoek  voor afbeeldingen van enkelvoudige en gemengde salades.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™