Keukentechnieken/dressings: Franse dressing
Lesopbouw BasisPLUS
Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De leerling breidt zijn eerder opgedane basis kennis op het gebied van kook- en bereidingstechnieken uit. | |||
Item :Dressing/Franse dressing. | |||
Niveau: BasisPLUS cvb | |||
Kernbegrippen: Persoonlijke veiligheid Ergonomie Materiaalkennis Ontwikkeling Technisch inzicht Productinformatie Opdeeltechniek: brunoise en julienne | Woordclusters Dressing Ingrediënten Tipje | ||
Les: Het maken van een franse dressing | Lestijd:50 minuten | ||
Doel van de les: De leerling is instaat om na deze les zelfstandig een Franse dressing te bereiden. | |||
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Glazen schaal Maatbeker Garde Koksmes Groene snijplank Antislipmatje lepeltje Groentenbakje | Zout en peper Olie en Azijn Knoflook* Ui Mosterd Peterselie of Bieslook |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel / groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg werkwijze en aandachtspunten. Uitleg belang van goed afmeten van de grondstoffen. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen / nadoen / zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten les. | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): | |
Let op de stahouding ( ergonomie) van de leerling. |
Competentie: Bereidingstechniek dressings CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? | |
Glazen schaal | Groentenbakje |
Garde | |
Maatbeker | |
Lepeltje | |
Koksmes | |
Groene plank | |
Antislipmatje |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Olie | |
Azijn | |
Zout | |
Peper | |
Bieslook of Peterselie | |
Ui | |
Knoflook* | *Indien gewenst. |
Technieken: | |
Mengen | |
Apparatuur: | |
– | |
Receptuur voor: Het bereiden van een Franse dressing (werkwijze) |
Wat moet je doen?
O Was eerst je handen.
O Zoek alle benodigde materialen bij elkaar.
O Plaats het antislipmatje op je werkbank en leg de groene plank plus je koksmes hierop.
O Snijd met het koksmes de Peterselie of de Bieslook zeer fijn.
O Indien gewenst doe dit ook met de knoflook.
O Doe de gesneden grondstoffen in een groentenbakje.
O Zet de glazenschaal plus een garde klaar.
O Meng in de glazenschaal 1 deel azijn en 3 delen olie door elkaar.(bijvoorbeeld:100ml.azijn + 300ml olie).
O Voeg zout,peper en een tipje mosterd naar smaak toe.
O Voeg op het laatste moment de vers gesneden bieslook of Peterselie en knoflook* toe.
O De knoflook kun je indien gewenst weglaten.
Met deze dressing worden enkelvoudige en gemengde salades opsmaak gebracht.
*Ga naar de categorie: Paraplu voor voorbeelden van enkelvoudige en gemengde salades.
*Ga naar de categorie: Didactische zoekhoek voor afbeeldingen van enkelvoudige en gemengde salades.