BasisPLUS: Roquefort dressing

Keukentechnieken/dressings:

Roquefort dressing

 

Lesopbouw BasisPLUS

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De leerling breidt zijn eerder opgedane basis kennis op het gebied van kook- en bereidingstechnieken uit.
Item :Dressing/Roquefort dressing
 
Niveau: BasisPLUS
Kernbegrippen: Persoonlijke veiligheidErgonomieOntwikkeling van technisch inzicht

Productinformatie

Materiaalkennis

                                                                                              

Woordclusters Dressing  Ingrediënten Passeren door een zeef             Schimmelkaas
Les: Het maken van een Roquefort dressing Lestijd:50 minuten
Doel van de les: De leerling is instaat om na deze les zelfstandig een Roquefort dressing te bereiden.
     
        

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Glazen schaal                                              Maatbeker                                                Garde                                                                       Koksmes                                                                      Groene snijplank                                       Antislipmatje                                                          Groentenbakje                                                          Lepeltje Zout en peper Olie                                             Azijn                                                       Knoflook                                          Peterselie of Bieslook                                    Ui                                                               Mosterd                                                  Roquefort kaas                                  Citroensap
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van   3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten. Uitleg belang van goed afmeten van de grondstoffen.Zie ook tip voor het oplossen van zout.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les.
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op de stahouding ( ergonomie) van de leerling.

 

Competentie: Bereidingstechniek dressings               CVB 

 

Materialen : Wat zet ik klaar?
Glazen schaal  Groentenbakje
Garde  Zeef
Maatbeker  
Lepeltje  
Koksmes  
Groene plank  
Antislipmatje  

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Olie  Mosterd
Azijn  Roquefort kaas
Zout  Citroensap
Peper  
Peterselie of Bieslook  
Knoflook  
Ui  

 

Technieken:
Mengen  
Passeren  
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
 
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het bereiden van een Roquefort dressing (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

O Was eerst je handen.

O Zoek alle benodigde materialen bij elkaar.

O Plaats het antislipmatje op je werkbank en leg de groene plank plus je koksmes hierop.

O Snijd met het koksmes de Ui, Peterselie of de Bieslook zeer fijn.

O Snijd de knoflook zeer fijn.

O Doe de gesneden grondstoffen in een groentenbakje.

O Zet de glazenschaal plus een garde klaar.

O Meng in de glazenschaal 1 deel azijn en 3 delen olie door elkaar.(bijvoorbeeld:100 ml.azijn + 300 ml olie).

O Voeg zout en peper naar smaak toe.

O Wrijf de Roquefort kaas door de zeef (passeren).

O Meng de door gewreven Roquefort kaas door de Franse dressing.

O Voeg op  het laatste moment de vers gesneden Peterselie en knoflook toe.

O Eventueel kun je voor de smaak een beetje citroensap aan het geheel toevoegen.

Tip: Meng eerst het zout en peper goed door de azijn ( lost het zout beter op!).

Met deze dressing worden enkelvoudige en gemengde salades opsmaak gebracht.

*Ga voor het verkorte recept Franse dressing naar de categorie: BasisPLUS keukentechnieken/dressings

*Ga naar de categorie: Paraplu voor voorbeelden van enkelvoudige en gemengde salades.

*Ga naar de categorie: Didactische zoekhoek  voor afbeeldingen van enkelvoudige en gemengde salades.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™