Roquefort dressing
Lesopbouw BasisPLUS
Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De leerling breidt zijn eerder opgedane basis kennis op het gebied van kook- en bereidingstechnieken uit. | |||
Item :Dressing/Roquefort dressing | |||
Niveau: BasisPLUS | |||
Kernbegrippen: Persoonlijke veiligheidErgonomieOntwikkeling van technisch inzicht
Productinformatie Materiaalkennis
|
Woordclusters Dressing Ingrediënten Passeren door een zeef Schimmelkaas | ||
Les: Het maken van een Roquefort dressing | Lestijd:50 minuten | ||
Doel van de les: De leerling is instaat om na deze les zelfstandig een Roquefort dressing te bereiden. | |||
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Glazen schaal Maatbeker Garde Koksmes Groene snijplank Antislipmatje Groentenbakje Lepeltje | Zout en peper Olie Azijn Knoflook Peterselie of Bieslook Ui Mosterd Roquefort kaas Citroensap |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel / groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg werkwijze en aandachtspunten. Uitleg belang van goed afmeten van de grondstoffen.Zie ook tip voor het oplossen van zout. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen / nadoen / zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten les. | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): | |
Let op de stahouding ( ergonomie) van de leerling. |
Competentie: Bereidingstechniek dressings CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? | |
Glazen schaal | Groentenbakje |
Garde | Zeef |
Maatbeker | |
Lepeltje | |
Koksmes | |
Groene plank | |
Antislipmatje |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Olie | Mosterd |
Azijn | Roquefort kaas |
Zout | Citroensap |
Peper | |
Peterselie of Bieslook | |
Knoflook | |
Ui |
Technieken: | |
Mengen | |
Passeren | |
Apparatuur: | |
– | |
Receptuur voor: Het bereiden van een Roquefort dressing (werkwijze) |
Wat moet je doen?
O Was eerst je handen.
O Zoek alle benodigde materialen bij elkaar.
O Plaats het antislipmatje op je werkbank en leg de groene plank plus je koksmes hierop.
O Snijd met het koksmes de Ui, Peterselie of de Bieslook zeer fijn.
O Snijd de knoflook zeer fijn.
O Doe de gesneden grondstoffen in een groentenbakje.
O Zet de glazenschaal plus een garde klaar.
O Meng in de glazenschaal 1 deel azijn en 3 delen olie door elkaar.(bijvoorbeeld:100 ml.azijn + 300 ml olie).
O Voeg zout en peper naar smaak toe.
O Wrijf de Roquefort kaas door de zeef (passeren).
O Meng de door gewreven Roquefort kaas door de Franse dressing.
O Voeg op het laatste moment de vers gesneden Peterselie en knoflook toe.
O Eventueel kun je voor de smaak een beetje citroensap aan het geheel toevoegen.
Tip: Meng eerst het zout en peper goed door de azijn ( lost het zout beter op!).
Met deze dressing worden enkelvoudige en gemengde salades opsmaak gebracht.
*Ga voor het verkorte recept Franse dressing naar de categorie: BasisPLUS keukentechnieken/dressings
*Ga naar de categorie: Paraplu voor voorbeelden van enkelvoudige en gemengde salades.
*Ga naar de categorie: Didactische zoekhoek voor afbeeldingen van enkelvoudige en gemengde salades.