BasisPLUS:Cocktailsaus

Keukentechnieken oliesausen:

Cocktailsaus

 

Lesopbouw BasisPLUS

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De leerling breidt zijn eerder opgedane basis kennis op het gebied van kook- en bereidingstechnieken uit.
Item :Oliesausen/Cocktailsaus
 
Niveau: BasisPLUS
Kernbegrippen:                                                                                                   Persoonlijke veiligheid                                     Ergonomie                                       Materiaalkennis                                         Ontwikkeling Technisch inzicht                  Productinformatie WoordclustersKamertemperatuurOliesaus

Cocktail

Sherry

Cognac

Cayennepeper

Les: Het maken van een oliesaus:Cocktailsaus. Lestijd:50 minuten
Doel van de les: De leerling is instaat om na deze les zelfstandig een Cocktailsaus te bereiden.

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Glazen schaalGardeGroene plank

Antislipmatje

Koksmes

Groenteschaaltjes

Blikopener

EidooiersZoutPeper

Mosterd

Azijn

Olie( op kamertemperatuur)

Citroensap

Tomatenpuree

Sherry

Cognac

Cayennepeper

Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van   3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten. Uitleg belang van goed afmeten van de grondstoffen.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les.
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op de juiste wijze van kloppen  met een garde (uit de pols).

 

Competentie: Bereidingstechniek dressings               CVB 

 

Materialen : Wat zet ik klaar?
Glazen schaal  1 x  
Garde  
lepeltje  
   
   
   
   

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Olie 850 ml
Azijn 125 ml
Zout Snufje
Peper Snufje
Eidooiers 4 x
Citroensap 1 x eetlepel
MosterdTomatenpureeSherry

Cognac

Cayennepeper

25 gram40 gram2 x eetlepel Sherry

1 x eetlepel

Een beetje

 

Technieken:
Mengen  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
 
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het bereiden van een oliesaus: 1 liter Cocktailsaus

 

Wat moet je doen?

O Was eerst je handen.

O Zoek alle benodigde materialen bij elkaar.

O Klop de in een vetvrije glazenschaal de eidooiers op met een garde.

O Meng in een groenteschaaltje het zout, de peper en de mosterd door de helft van de azijn.

O Voeg dit mengsel aan de opgeslagen eidooiers toe.

O Druppel nu  langzaam de olie aan de geklopte eidooiers toe en blijf voortdurend kloppen.

O Klop net zo lang tot de olie geheel is toegevoegd.

O Voeg nu de rest van de azijn toe en klop nog 5 minuten door.

O Nu heb je de basissaus Mayonaise

O Draai het blik tomatenpuree open.

O Voeg 40 gram tomatenpuree aan de mayonaise toe

O Meng de Sherry/cognac en de Cayennepeper door de mayonaise.

O Proef de Cocktailsaus, voeg eventueel wat extra citroensap voor de smaak toe.

Cocktailsaus kun je bijvoorbeeld serveren bij een Garnalencocktail.

Tip:Mayonaise kan niet worden ingevroren!

Tip:Gebruik ( ter vervanging van een gedeelte van de mayonaise) zure room of yoghurt om de saus lichter verteerbaar te maken.  

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™