BasisPLUS:Gebonden Champignonsoep

Gebonden Champignonsoep:

 

Lesopbouw BasisPLUS

 

 

 

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De leerling breidt zijn eerder opgedane basis kennis op het gebied van kook- en bereidingstechnieken uit.
Item :Soepen/Gebonden soepen
 
Niveau: BasisPLUS
Kernbegrippen: Persoonlijke veiligheidMateriaalkennis  Productinformatie

Technisch inzicht

Ergonomie

WoordclustersRouxPasserenRaspGarde
Les: Het maken van een gebonden champignonsoep. Lestijd:50 minuten
Doel van de les: De leerling is instaat om na deze les zelfstandig een gebonden champignonsoep te bereiden.

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
SteelpanKoksmesAntislipmatjeGroenteschaalNotenmuskaatrasp

Garde

PreiBouillonblokjesChampignonsBloemBoter

Notenmuskaat

Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaanvan   3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspuntenEerst de prei wassen dan snijden.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les.
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.)
Eerst mice en place maken alvorens je begint.

 

Competentie:Gebonden soepen                          CVB 

 

Materialen : Wat zet ik klaar?
Steelpan  2 x
Groene plank  
Antislipmatje  
Koksmes en Garde  
Groenteschaaltjes  2x
Eetlepel  2x
Notenmuskaatrasp  

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Water 1 liter
Prei 50 gram
Bouillonblokjes ( groente of kippenbouillon). 2 x
Bloem 50 gram
Boter 40 gram
Champignons ¾ doosje
Zout,peper en notenmuskaatGebruik verse notenmuskaatStukjes kip of gehaktballetjes Klein beetje

 

Technieken:
Koken  
Snijdtechniek  Schijfjes
Snijdtechniek  Ringen
   
Raspen  
Passeren  
Opdeeltechniek  Snipperen

 

Apparatuur: Gasfornuis
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het bereiden van een Gebonden Champignonsoep.

 

Wat moet je doen?

O Was eerst je handen.

O Zoek alle benodigde materialen bij elkaar.( mice en place maken).

O Doe 1 liter water in een steelpan + 2 Bouillonblokjes.

O Steek het gasstel ( fornuis) aan.

O Zet de steelpan op het fornuis.

O Leg een antislipmatje op je werkbank.

O Leg op het matje een groene plank + een koksmes.

O Zet 3 x een groenteschaaltje klaar voor de prei en de champignons ( en een afvalbakje) .

O Snij de prei in dunne ringen.

O Snipper de ½ ui.

O Snij de champignons in schijfjes*( de steeltjes verwijderen en klein snijden). 

O Als de Bouillon kookt zet je het gas uit en laat de bouillon afkoelen.

O Doe in een steelpan de 40 gram boter.

O Steek het fornuis aan en plaats de steelpan op het fornuis.

O Als de boter gesmolten is ( niet bruin laten worden!!) voeg je de gesnipperde ui en de steeltjes van de champignons toe.

O Fruit de ui licht aan (roer met een garde).

O Als de ui en de steeltjes lichtbruin zijn voeg je de bloem toe.

O Roer met een garde de bloem door de boter( laten het op zacht vuur een beetje garen).

O Doe de 1 liter afgekoelde bouillon bij het bloem/boterballetje.

O Roer het mengsel glad en laat het opkoken.( zorg voor zo weinig mogelijk klontjes).

O Passeer de roux door een zeef. 

O Je Kunt nu de gesneden prei en champignons bij de roux doen. (even laten door koken).

O Het geheel opsmaak brengen met zout/peper en notenmuskaat.( gebruik 2 eetlepels!!).

O Eventueel kun je de soep een beetje verdunnen door er wat koksroom aan toe te voegen.

* Let op: Champignons nooit wassen,je maakt ze schoon met een zacht borsteltje of een doekje. Voordat je de champignons gaat snijden ga je de stelen verwijderen. De stelen gebruik je voor de smaak, je voegt ze samen met de ui toe aan de boter en laat ze buiten licht aanfruiten. Snij de champignons zo dat je de vorm erin blijft zien zitten.( doe je dit niet dan gaat bij het verhitten van het schijfje de champignon op een slakje lijken (!!).

*Je kunt indien gewenst stukjes  kip of gehaktballetjes aan de soep toevoegen.

* Bij een warme roux gebruik je een koude bouillon.

* Bij een koude roux gebruik je een warme bouillon.

Dit is belangrijk voor het gaar worden van de roux.

Weet je niet meer hoe je een ui snippert?

Kijk dan naar de voorbeelden in de categorieën: Didactische zoekhoek/Leerlijn basis keukentechnieken.( rechts in de pagina).

 

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™