BasisPLUS:Heldere Groentensoep

Heldere Groentesoep:

 

Lesopbouw BasisPLUS

 

 

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De leerling breidt zijn eerder opgedane basis kennis op het gebied van kook- en bereidingstechnieken uit.
Item :Soepen/Heldere soepen
 
Niveau: BasisPLUS
Kernbegrippen: Produkt informatieErgonomiePersoonlijke veiligheid

Materiaalkennis

Technisch inzicht                                               

WoordclustersHeldere soepBlinde soepRagfijn

Snipperen

Mice en place maken

Les: Het maken van een heldere groentesoep Lestijd:50 minuten
Doel van de les: De leerling is instaat om na deze les zelfstandig een Heldere Groentesoep te bereiden.

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
SteelpanKoksmesAntislipmatjeGroenteschaal (5x) PaprikaPreiUiWinterwortel

Selderij

Bouillonblokjes

Vermicelli

Stukjes kip of gehaktballetjes

Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van   3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten. Uitleg waarom je vermicelli apart moet afkoken.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les.
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.)
Let op de snijdtechnieken ( even groot snijden). Eerst mice en place maken alvorens je begint.

 

Competentie:Heldere soepen                          CVB 

 

Materialen : Wat zet ik klaar?
Steelpan  2 x
Groene plank  
Antislipmatje  
Koksmes  
Groenteschaaltjes  5 x
Eetlepel  2x
Pepermolen  

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Wortel 50 gram
Prei 50 gram
Paprika rood 50 gram
Paprika groen 50 gram
Selderij ¼ bosje
Ui 1 x
VermicelliWaterBouillonblokjes ( groenten)Zout en peperGebruik een pepermolen!!

Stukjes kip/gehaktballetjes*

2 x eetlepel1 liter2 x

 

Technieken:
Koken  
Snijdtechnieken  Brunoise
Snijdtechniek  Snipperen
Snijdtechniek  Ragfijn
Afwegen/meten  
   
   

 

Apparatuur: Gasfornuis
 
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het bereiden van een Heldere Groentesoep.

 

Wat moet je doen?

O Was eerst je handen.

O Zoek alle benodigde materialen bij elkaar.( mice en place maken).

O Doe 1 liter water in een steelpan + 2 Bouillonblokjes.

O Steek het gasstel ( fornuis) aan.

O Zet de steelpan op het fornuis.

O Leg een antislipmatje op je werkbank.

O Leg op het matje een groene plank + een koksmes.

O Zet 4 x een groenteschaaltje klaar voor de groenten.( + een afvalbakje voor de schillen).

O Snij de paprika en de wortel brunoise.

O Snij de prei in dunne ringen.

O Snipper de ui.

O Snij de selderij ragfijn

O Als de Bouillon kookt voeg je eerst de wortel toe ( moet het langst koken).

O Voeg na 5 minuten de rest van de groenten toe en kook het geheel langzaam op.

O Zet na 10 minuten koken  het vuur op “laag”.

O Pak 2 x een eetlepel en proef de soep. Breng de soep opsmaak met zout en peper.

O Kook de vermicelli apart af in een steelpan. Voeg deze later bij het serveren aan de soep toe.

*Je kunt indien gewenst stukjes  kip of (runder)gehaktballetjes aan de soep toevoegen.

  • Vermicelli nooit in de bouillon meekoken reden: de soep wordt hierdoor troebel(blind).
  • Gebruik in een heldere soep nooit peperpoeder: Als je peperpoeder  gebruik in een heldere soep lijkt het net of je er zand in de soep zit .Peperpoeder lost slecht op.
  • Gebruik bij heldere soepen een pepermolen.
  • Serveer de soep in een diepbord.

Ben je vergeten hoe je brunoise snijd? of weet je niet meer hoe je een ui snippert?

Kijk dan naar de voorbeelden in de categorieën: Didactische zoekhoek/Leerlijn basis keukentechnieken.( rechts in de pagina).

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™