BasisPLUS:Mayonaise

Keukentechnieken oliesausen:

Mayonaise

 

Lesopbouw BasisPLUS

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De leerling breidt zijn eerder opgedane basis kennis op het gebied van kook- en bereidingstechnieken uit.
Item :Oliesausen/Mayonaise
 
Niveau: BasisPLUS
Kernbegrippen:                                                              Persoonlijke veiligheid                                     Ergonomie                                       Materiaalkennis                                                            Ontwikkeling Technisch inzicht                  Productinformatie                                             Woordclusters: Kamertemperatuur     Oliesaus
Les: Het maken van een oliesaus: mayonaise Lestijd:50 minuten
Doel van de les: De leerling is instaat om na deze les zelfstandig een Mayonaise te bereiden.

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Glazen schaal                                                            Garde Eidooiers                                                       Zout                                                               Peper                                                                 Mosterd                                                                        Azijn                                                                     Olie (op kamertemperatuur)Citroensap.
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van   3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten. Uitleg belang van goed afmeten van de grondstoffen.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les.
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op de juiste wijze van kloppen  met een garde (uit de pols).

 

Competentie: Bereidingstechniek dressings               CVB 

 

Materialen : Wat zet ik klaar?
Glazen schaal  
Garde  
lepeltje  
Groenteschaaltje  
   
   
   

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Olie 850 ml
Azijn 125 ml
Zout Snufje
Peper Snufje
Eidooiers 4 x
Citroensap 1 x eetlepel
Mosterd 25 gram

 

Technieken:
Mengen  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
 
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het bereiden van een oliesaus: 1 liter Mayonaise

 

Wat moet je doen?

O Was eerst je handen.

O Zoek alle benodigde materialen bij elkaar.

O Klop in een glazenschaal de eidooiers op met een garde.

O Meng in een groenteschaaltje het zout, de peper en de mosterd door de helft van de azijn.

O Voeg dit mengsel aan de opgeslagen eidooiers toe.

O Druppel nu  langzaam de olie aan de geklopte eidooiers toe en blijf voortdurend kloppen.

O Klop net zo lang tot de olie geheel is toegevoegd.

O Voeg nu de rest van de azijn toe en klop nog 5 minuten door.

O De mayonaise opsmaak brengen met citroensap.

Mayonaise kun je voor veel gerechten gebruiken. Bijvoorbeeld om samengestelde salades af te garneren.( een voorbeeld van een samengestelde salades is: een huzarensalade).

De oliesaus “mayonaise” kun je ook gebruiken als een begeleidende saus,denk aan bijvoorbeeld patat met mayonaise.

De Mayonaise kan ook dienen als basis voor andere sausen zoals bijvoorbeeld een cocktailsaus of een rémouladesaus.

Tip:Mayonaise kan niet worden ingevroren!

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™