Baskische piperade.
Spaans.
Ingrediënten voor 2 personen:
1 el olie
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 groene paprika
2 vleestomaten
zout, peper
1 theelepel gedroogde majoraan
1 takje verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
4 takjes peterselie
4 eieren
Bereiding:
Verhit de olie en fruit de gesnipperde ui en de knoflook. Maak de paprika schoon, snijd deze in repen en voeg deze toe. Snijd de ontvelde tomaten in grove stukken. Voeg deze tomaten, zout, peper, majoraan, tijm en fijngeknipte peterselie toe en bak dit even mee. Klop intussen de eieren los en schenk het mengsel uit over de groenten. Blijf roeren tot de eieren gestold zijn. Serveer met groene salade en een stuk stokbrood.
Biet- en tonijnsalade.
Spaans
Ingrediënten voor 4 personen:
300 gbieten
400 ggekookte aardappelen
8 zwarte olijven
1 ui
1 blikje tonijn
2 tl mosterd
1,5 el rode wijnazijn
zout en peper
4 el olie
3 el fijn gehakte peterselie
1 el dille
2 hard gekookte eieren
Bereiding:
Schil de bieten en snijd ze in blokjes. Snijd de aardappelen ook in blokjes van hetzelfde formaat
als de bieten. Snijd de zwarte olijven in kleine stukjes. Snipper de ui. Doe de tonijn in een vergiet
(om olie en ander vocht te laten uitlekken). Meng alle voorgenoemde ingrediënten voor de saus en
roer ze door de salade. Garneer het geheel met partjes gekookt ei en serveer er stokbrood met boter bij.