Betekenis van de Indonesische woorden in alfabetische volgorde

A

Ajam – Kip

Atjar – Zuur

Asin(an) – Zout

 

B

Babi – Varken, varkensvlees

Bami (of Mie)   – Chinese meelspijs in lange slierten

Basah   – Nat, vochtig, veel saus of jus

Boemboe   – Kruiden

 

D

Daging – Rundvlees

Daoen – Blad (plantaardig)

Daoen Salam – Laurierblad

Daoen Djeroek Poeroet – Blad van de Indonesische citroen

Djagoeng – Mais

Djahé – Gember

Djeroek Poeroet – Indonesische citroen

Djintan – Komijn

 

E

Ebi – Garnalen, gedroogde garnaal

Emping – Soort “chips” van meel van een bepaalde Indonesische noot

 

G

Goreng – Bakken (gebakken)

Gödök – Koken in water

 

I

Idjo (of Hidjau) – Groen (kleur)

Ikan – Vis

 

K

Kangkoeng – Indonesische bladgroente (waterspinazie) (te vervangen door andijvie)

Katjang – Peulvrucht of noot

Katjang Pandjang – Indonesische peulvrucht, te vergelijken met en te vervangen door sperziebonen

Kemirie – Olienoot

Kentjoer – Geurige wortelsoort

Ketan – Kleefrijst

Ketjap – Sojasaus

Ketoembar – Koriander

Koening – Geel  (kleur)

Koenjit of Koenir   – Kurkuma, geel kleurige wortelsoort

Kroepoek – Koekje, meest van gemalen garnaal, ook wel van meel van plantaardige oorsprong

Kwee – Koek(je)

 

L

Laos – Kruidenwortel

Lombok – Grote rode of groene Spaanse peper

Lombok Rawit – Kleine en zeer hete Spaanse peper

 

M

Makan – Eten

Makanan – Voedsel

Mangkok – (Drink-)Kopje

Manis – Zoet

Masak – Koken

Mie – (zie Bami)

 

N

Nasi – Rijst

Nasi Poetih – Witte rijst

 

O

Orak-arik – Door elkaar roeren

 

P

Pandjang – Lang

Panggang – Roosteren (Geroosterd)

Pangsit – Klein en krokant chinees pasteitje

Petéh – Indonesische peulvrucht met zeer indringend aroma

Petis – Donkergekleurde garnalenpasta

 

R

Roti – Brood

 

S

Sajoer(an) – Groente; ook worden vele Indonesische gerechten, waarin groente als hoofdingrediënt voorkomt, sajoer genoemd

Salam (daoen) – Laurier

Sambal –  Fijngewreven of -gemalen Spaanse pepers al dan niet met toevoeging van kruiden

Santen – Melkachtig vocht, verkregen door het geraspte vruchtvlees van de kokosnoot (klapper) uit te persen

Santenblok – Santen in vaste vorm. Na oplossen in water verkrijgt men weer vloeibare santen. (N.B. Santen is goed te vervangen door koffiemelk)

Saté – Stukjes vlees aan stokjes (of pennen) geregen

Seréh – Geurig blad, smal en langwerpig van vorm

Slamat – Heilwens … Slamat Makan = smakelijk eten

Solo (of Soerakarta) – Stad in Midden Java

Soto – Kruidige Indonesische soep

 

T

Tahoe – Soort zachte koek, gemaakt van gemalen sojabonen

Taotjo – Chinees preparaat van Javaanse suiker met sojabonen

Taugé – Net ontkiemende Katjangidjo. (Katjanggidjo is een kleine groene erwtensoort)

Telor – Ei

Trassi – Substantie gemaakt van fijngewreven garnalen of vis. (Slechts in zeer kleine dosering gebruiken, ter verhoging van de aroma

 

V

Vetsin – Chinese aromat (Mononatriumglutamaat, MSG, E621)

 

 

W

Wadjan – Indonesische holle braadpan (te vervangen door een juspan)

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™