A
Ajam – Kip
Atjar – Zuur
Asin(an) – Zout
B
Babi – Varken, varkensvlees
Bami (of Mie) – Chinese meelspijs in lange slierten
Basah – Nat, vochtig, veel saus of jus
Boemboe – Kruiden
D
Daging – Rundvlees
Daoen – Blad (plantaardig)
Daoen Salam – Laurierblad
Daoen Djeroek Poeroet – Blad van de Indonesische citroen
Djagoeng – Mais
Djahé – Gember
Djeroek Poeroet – Indonesische citroen
Djintan – Komijn
E
Ebi – Garnalen, gedroogde garnaal
Emping – Soort “chips” van meel van een bepaalde Indonesische noot
G
Goreng – Bakken (gebakken)
Gödök – Koken in water
I
Idjo (of Hidjau) – Groen (kleur)
Ikan – Vis
K
Kangkoeng – Indonesische bladgroente (waterspinazie) (te vervangen door andijvie)
Katjang – Peulvrucht of noot
Katjang Pandjang – Indonesische peulvrucht, te vergelijken met en te vervangen door sperziebonen
Kemirie – Olienoot
Kentjoer – Geurige wortelsoort
Ketan – Kleefrijst
Ketjap – Sojasaus
Ketoembar – Koriander
Koening – Geel (kleur)
Koenjit of Koenir – Kurkuma, geel kleurige wortelsoort
Kroepoek – Koekje, meest van gemalen garnaal, ook wel van meel van plantaardige oorsprong
Kwee – Koek(je)
L
Laos – Kruidenwortel
Lombok – Grote rode of groene Spaanse peper
Lombok Rawit – Kleine en zeer hete Spaanse peper
M
Makan – Eten
Makanan – Voedsel
Mangkok – (Drink-)Kopje
Manis – Zoet
Masak – Koken
Mie – (zie Bami)
N
Nasi – Rijst
Nasi Poetih – Witte rijst
O
Orak-arik – Door elkaar roeren
P
Pandjang – Lang
Panggang – Roosteren (Geroosterd)
Pangsit – Klein en krokant chinees pasteitje
Petéh – Indonesische peulvrucht met zeer indringend aroma
Petis – Donkergekleurde garnalenpasta
R
Roti – Brood
S
Sajoer(an) – Groente; ook worden vele Indonesische gerechten, waarin groente als hoofdingrediënt voorkomt, sajoer genoemd
Salam (daoen) – Laurier
Sambal – Fijngewreven of -gemalen Spaanse pepers al dan niet met toevoeging van kruiden
Santen – Melkachtig vocht, verkregen door het geraspte vruchtvlees van de kokosnoot (klapper) uit te persen
Santenblok – Santen in vaste vorm. Na oplossen in water verkrijgt men weer vloeibare santen. (N.B. Santen is goed te vervangen door koffiemelk)
Saté – Stukjes vlees aan stokjes (of pennen) geregen
Seréh – Geurig blad, smal en langwerpig van vorm
Slamat – Heilwens … Slamat Makan = smakelijk eten
Solo (of Soerakarta) – Stad in Midden Java
Soto – Kruidige Indonesische soep
T
Tahoe – Soort zachte koek, gemaakt van gemalen sojabonen
Taotjo – Chinees preparaat van Javaanse suiker met sojabonen
Taugé – Net ontkiemende Katjangidjo. (Katjanggidjo is een kleine groene erwtensoort)
Telor – Ei
Trassi – Substantie gemaakt van fijngewreven garnalen of vis. (Slechts in zeer kleine dosering gebruiken, ter verhoging van de aroma
V
Vetsin – Chinese aromat (Mononatriumglutamaat, MSG, E621)
W
Wadjan – Indonesische holle braadpan (te vervangen door een juspan)