Cassave dokoen.
Surinaams
Ingrediënten voor 4 à 6 stuk:
500 gcassave
75 ggeraspte kokos
100 gsuiker
1 tl zout
50 grozijnen
½ tl amandelessence
½ zakje vanillesuiker
½ lepel kaneel
1 à 1½ bananenblad
Bereiding:
Cassave ontdooien en mengen met geraspte kokos. Rozijnen wassen en droogdeppen. De
gewassen rozijnen, zout, suiker, vanillesuiker, kaneel en amandelessence aan het
cassave-kokosmengsel toevoegen. De bananenbladeren wassen, drogen en boven de gasvlam houden en vervolgens in langwerpige of vierkante stukjes verdelen. De dikke nerf van de
bananenbladeren voorzichtig verwijderen. Op elk stukje blad twee lepels van het mengsel leggen,
dichtvouwen en met garen of draad vastzetten (of met de nerf). De dokoen stapelen in een pan
met ruim water. Op de bodem van de pan een paar vorken leggen. De dokoen moet 3/4 onder
staan. Bladeren verwijderen. De dokoen wordt koud geserveerd.
Ceviche – Gemarineerde rauwe vis.
Mexicaans.
Ingrediënten voor 4 personen:
4-5 limoenen (of citroenen) (1½ dl vers sap)
1 teentje knoflook
zout en peper
1 sjalotje
250 gvisfilet, (kabeljauw, tong, zeeduivel of heilbot)
1 ei
½ klein rood chilipepertje, in ringetjes
2 takjes peterselie
Bereidingswijze: (Moet 8 uur van tevoren).
Limoenen uitpersen (1,5 dlsap). In schaal schenken. Knoflook erboven uitpersen. 1/2 tl zout en 1/4 tl peper erdoor roeren. Sjalotje in ringen snijden. Vis afspoelen en droogdeppen. In schuine stukjes van ±2 cmsnijden. Vis door limoensap scheppen. Sjalotje erover verdelen. Afdekken. In koelkast in ± 8 uur marineren tot vis wit en ondoorschijnend is geworden. Tussentijds 1x omscheppen. Ei in ± 10 min. hard koken. Laten schrikken en pellen. Sla wassen en droogdeppen. Chilipeper wassen. Helft van chilipeper in ringen snijden. Ei fijn snipperen. Op 4 bordjes vis (zonder marinade) verdelen. Bestrooien met ei en chilipeper. Peterselie erboven fijn knippen. Lekker met stokbrood met boter.