Chawan mushi.
Japans
Ingrediënten voor 2 personen:
4 shiitake hoedjes, gedroogde eerst weken, in reepjes
75 gbamboescheuten, in reepjes
1 worteltje, in reepjes
3 dlgroentebouillon
1 el sojasaus
1 el sake
2 tl suiker
3 eieren
1 lente-ui, in ringetje
zout
Bereiding:
In een pan shiitake, bamboe,2,5 dlvan de bouillon, sojasaus, sake en 1 tl suiker aan de kook
brengen en het vocht tot de helft laten inkoken. Shiitake en bamboe eruit scheppen en laten uitlekken en over 2 soepkommetjes verdelen. Eieren loskloppen met de rest van de bouillon, rest van de suiker en een snufje zout. Het eimengsel over het shiitake-bamboe-mengsel verdelen en er
een paar reepjes wortel erop leggen. De soepkommetjes in een stoommandje zetten en boven
een pan kokend water hangen. Met de deksel op de pan 15-20 minuten stomen tot het eimengsel is gestold. Garneren met ringetjes lente-ui en reepjes wortel.
Lekker met witte rijst en een Japanse komkommersalade met een dressing van mirin en sojasaus
en bestrooit met geroosterd sesamzaad.