Eiergerechten Indische en Chinese keuken:Foe Yong Hay / Foe Yong Hay-Saus / Petjel Telor / Orak-arik /

 

Foe Yong Hay

 

Eén ui, prei en wat selderie snijden. De inhoud van een klein blikje “Crab” (goed uit elkaar halen) of een stuk diepvries kabeljauw (ook eerst uit elkaar pluizen) daarbij doen.

 

Het mengsel gaar fruiten in margarine onder toevoeging van zout, peper, vetsin en chinese ketjap.

Intussen vijf eieren klutsen en de gefruite ingrediënten erbij doen. Van het nu ontstane mengsel gewoon omeletten bakken in ruim boter, zodat de randjes wat schuimig worden.

 

Foe Yong Hai (2)

 

1 grofgesneden ui, 1 grofgesneden prei, 1 eetlepel chinese ketjap, 1/3 eetlepel vetsin, 1/2 ons gehakt of fijngesneden varkensvlees, (liefhebbers van vis kunnen i.p.v. gehakt of vlees ook kabeljauw nemen), 3 eieren.

 

De eieren klutsen, waarna al de ingrediënten er goed doorgeroerd worden. In een grote koekenpan ruim olie heet maken en van het mengsel een grote omelet maken. Tijdig omdraaien en als beide zijden een mooie geelbruine kleur hebben, dubbel vouwen.

 

Opdienen in een platte schaal en overgieten met de saus, waarvan het recept op de volgende pagina staat.

 

 

Foe Yong Hay-Saus

 

Door elkaar mengen:

de inhoud van een klein blikje tomatenpuree, 1 blikje doperwtjes, ½ kopje tomatenketchup, 1 eetlepel ketjap, sambal, suiker, peper, zout, wat djahé en citroensap.

 

Het geheel binden met wat maïzena op een zacht vuurtje.

 

 

Petjel Telor

 

Benodigd:

8 hardgekookte eieren,

 

½ santenblok gesmolten in ½ liter water, 5 rode lomboks of 1 eetlepel sambal, 1 theelepel knoflook,

sap van ½ citroen, 6 kemiriepitten, suiker en vetsin.

De kemiriepitten bakken en fijnstampen, de gesmolten santen en de andere ingrediënten toevoegen en aan de kook brengen tot het wat begint te sudderen, dan de gepelde eieren erbij doen en plm. 20 minuten laten sudderen op een klein vuurtje, zodat alles goed intrekt in de eieren.

 

 

Orak-arik

 

½ witte kool fijnsnijden, ½ pond gehakt (half om half) fruiten in wat slaolie,

daaraan toevoegen:

1 goudbouillonblokje, wat maggiblokjes, 1 theelepel sambal, 1 theelepel laos en peper.

Intussen 2 eieren klutsen.

 

Zodra het gehakt gaar is, de kool en de geklutste eieren toevoegen en geregeld om en om roeren tot het gaar is.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™