Eiergerechten Indische en Chinese keuken:Tahoe Telor / Telor Petis / Sambal Goreng Telor /

Tahoe Telor

 

Een blok tahoe in plakken snijden en bakken in hete olie of. frituurvet. (Tahoe is gaar zodra die boven komt en op de olie gaat drijven). De gebakken tahoe uit de olie of het vet halen en met een vork fijn prakken.

Dan eraan toevoegen: 1 theelepel knoflook, 1 of 2 geklutste eieren, zout, peper en ½ theelepel laos.

 

Goed door elkaar mengen en van de ontstane brei balletjes draaien en er platte schijven van maken, waarna ze in dezelfde hete olie of frituurvet gebakken kunnen worden.

Een bijbehorend sausje wordt als volgt gemaakt:

1 eetlepel petis – 1 eetlepel pindakaas – 1 theelepel sambal – 1 theelepel knoflook – 2 eetlepels ketjap peper – zout – 1 à 1½ kopje water.

 

N.B.

Als de saus over de tahoe moet, dan niet zoveel dat de tahoe er als het ware in zwemt.

Het gerecht kan ook worden opgediend met het sausje apart erbij.

 

 

Telor Petis

 

8 hardgekookte eieren – 1½ à 2 eetlepels petis (zie alfabetisch lijstje met verklaringen) – sap van een schijfje citroen – suiker – peper – knoflook – laos – 4 à 5 lomboks in de lengte doorgesneden – 1 à 2 blokjes goudbouillon – 1 fijngesneden grote ui – 2 stuks daoen salam en 1 theelepel sereh.

 

Bereiding:

De uien, sereh, lombok fruiten in 5 eetlepels hete olie. Na ± 3 minuten de rest van de ingrediënten met vermenging van de eieren toevoegen en gedurende 6 minuten fruiten, waarna 3 eetlepels ketjap en 1/4 santenblok (of 1/3 kopje koffiemelk) in de pan gaan. Aan de kook brengen en even goed laten koken om te voorkomen dat de santen of melk gaat schiften. Tenslotte gaan de gepelde hardgekookte eieren erin en gaat het vuur op klein. Na enige tijd sudderen, zijn de kruiden goed in de eieren getrokken en is het gerecht klaar. Naar smaak kan er nog wat suiker en/of zout bij.

 

N.B. In plaats van verse lomboks kan ook 1 eetlepel sambal. worden gebruikt.

 

 

Sambal Goreng Telor

 

½ pond kippenhartjes, 4 rode lomboks of ½ eetlepel sambal, 8 gepelde hardgekookte eieren, 1 theelepel laos, ½  theelepel sereh, 1/2 theelepel koenjit, 1 of 11/2 blokje goudbouillon, 2 daoen salam,

½ eetlepel suiker, 1 fijngesneden ui, het sap van een schijfje citroen, 2 gesneden tomaten.

 

Bereiding:

De kippenhartjes koken in wat water, afgieten en doormidden snijden. (De bouillon niet gebruiken).

Alle overige ingrediënten behalve de tomaten en de eieren, in een wadjan of juspan in 5 eetlepels slaolie gedurende ± 4 minuten fruiten. Dan gaan de hartjes en de tomaten ook in de pan.

 

Na ± 3 minuten worden toegevoegd: 1 à 1½ kopje water en ½ kopje koffiemelk of ¼ gesmolten santenblok. Zodra het goed kookt, gaan tenslotte de hardgekookte eieren in de pan.

 

Laten koken en het vuur tot de helft temperen. Na ± een kwartier sudderen, is het gerecht klaar. (Naar smaak kan er nog wat zout en peper bij).

 

NB:

Om de kruiden goed in de eieren te laten trekken, is het aan te bevelen een snede in de eieren aan te brengen, alvorens die in de pan gaan.

 

Improve Your Life, Go The myEASY Way™