Griekse rum-hazelnoot cake
Ingrediënten:
500 gram geroosterde hazelnoten
100 gram biscuits ( standaard type)
2 theelepels bakpoeder
Schil van 1 citroen ( geraspt)
8 grote eieren ( dooier en wit scheiden)1/4 theelepel cremor tartari
200 gram suiker
135 gesmolten boter
100 gram grof gehakte geroosterde hazelnoten
Voor de siroop:
200 gram suiker
125 ML water
80 ML bruine Rum
Werkwijze:
1 Meng in een keukenmachine de hazelnoten en biscuits tot fijn gemalen zijn
2 Voeg de bakpoeder en de geraspte citroenschil toe en laat het kort draaien
3 Klop de eiwitten met de cremor tartari tot dat zich pieken vormen
4 Klop verder en voeg één voor één 4 eetlepels suiker toe
5 Ga door met kloppen tot het mengsel stevig is en de suikers zijn opgelost
6 Klop in een schone kom de eidooiers en de rest van de suiker ( dik lobbig)
7 Spatel het notenmengsel door de eidooiers,voeg dan de gesmolten boter toe
8 Roer alles goed door
9 Giet het cakebeslag op de eiwitten ( voorzichtig doorroeren)
10 Schep het cakebeslag in een ingevette en met bloem bestrooide cakevorm
11 Gebruik een cakevorm van 20 x 30 cm of een metalen ronde taartvorm
12 Strooi de gehakte hazelnoten over de bovenkant
13 Bak de gedurende 40 minuten af op een temperatuur van 180 gr Celsius
14 14 Maak in tussen de siroop
15 Breng de suiker met het water aan de kook ( 5 minuten doorkoken)
16 Voeg de Rum toe en laat alles nog 3 minuten doorkoken
17 Siroop laten afkoelen
18 Giet de siroop over de nog warme cake , cake laten afkoelen
19 Snijd de cake in ruiten ( net als bij de Baklava)