Groentegerechten Indische keuken :Sajoer Menir / Sajoer Asam / Toemis Boerenkool / Toemis Andijvie

 

Sajoer Menir

 

1 blik maïs, 1½  pond verse spinazie, 1 ons garnalen, 1 theelepel laos, 1 à 2 blokjes goudbouillon

1 gesneden ui, 1 theelepel knoflook.

 

Bereiding:

De garnalen fruiten in 2 eetlepels slaolie onder toevoeging van laos, uien, knoflook en de blokjes goudbouillon. Na ongeveer 3 minuten gaat de maïs uit het blik met vocht en al plus een extra kopje water in de pan. Zodra het kookt, de spinazie in de pan en eventueel met wat peper en zout erbij gaar laten worden.

 

 

Sajoer Asam

 

Een pakje tamarinde uit de Indische winkel koken in ± ¾ liter water en zeven, zodat er een hoeveelheid vocht verkregen is.

 

Wat sperziebonen en witte kool grof snijden

1 aubergine in schijven snijden, 1 grote lombok in de lengte doorsnijden, 1 theelepel laos

1 theelepel sereh, 1 theelepel djahé, 1 of 2 blokjes goudbouillon peper, zout en suiker

 

Alles tegelijk gaat in de pan, waarin intussen het vocht van de tamarinde is gedaan, waarna het geheel wordt gekookt totdat de groente gaar is.

 

Toemis Boerenkool

 

½ pond grof gesneden boerenkool, 3 ons bami- of nasivlees, 1 theelepel laos, 2 blokjes goudbouillon,

1 grote gesneden ui, 1 theelepel knoflook, 1 of 2 grote rode pepers (lomboks) of 1 gesneden rode paprika

 

Bereiding:

Bami- of nasivlees in ± 3 à 4 eetlepels hete slaolie lichtbruin fruiten. Dan toevoegen de gesneden ui, knoflook, blokjes goudbouillon en de pepers of de paprika. Na ongeveer 3 minuten gaat de boerenkool in de pan plus een kopje water. Deksel erop en gaar laten sudderen.

Eventueel naar smaak wat peper en zout aan het gerecht toevoegen.

 

 

Toemis Andijvie

 

1 krop andijvie, 1 à 2 teentjes knoflook fijngesneden (of 1 à 2 theelepels knoflookpoeder),

1 fijngesneden ui, 1 ons garnalen, 1 à 1½ ons bami- of nasivlees, 1 à 1½ eetlepel chinese ketjap

1 theelepel vetsin.

 

Bereiding:

3 lepels slaolie heet maken en de chinese ketjap hierin schroeien, waarna direct het vlees, de uien, knoflook en vetsin eraan toevoegen (± 4 minuten fruiten) Dan gaan in de pan de garnalen met wat peper en een ietsje zout en een kopje water of bouillon. Zodra het mengsel kookt, gaat de andijvie erbij, het geheel wordt dan even goed door elkaar gemengd, waarna het vuur wordt gedoofd. De pan blijft heet genoeg om de andijvie gaar, maar knapperig te houden. N.B. Indien de andijvie wat zachter moet worden, kan het vuur wat later worden gedoofd. In plaats van andijvie kunt u dit ook maken van chinese kool of snijbiet.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™