Groentegerechten Indische keuken : Roedjak manis/ Indonesische sla /Frikadel Djagoeng/Tjap Tjoy

Roedjak Manis

 

Eén kleine komkommer, 1 grote goudrenet of James Grieves appel, 1 à 2 schijfjes ananas in kleine stukjes snijden. 1 winterpeen fijnraspen.

 

Een sausje maken van:

3 à 4 eetlepels ketjap, 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel sambal of 3 grote fijngesneden pepers, 1 eetlepel bruine- of basterdsuiker, 4 theelepel knoflook, 1 stukje trassi en wat zout naar smaak.

 

Het mengsel (aangelengd met water) en de vruchten goed door elkaar mengen en in laten trekken.

Niet koken. In een glazen pot in de koelkast bewaren.

 

 

Indonesische sla

 

Eén pond gekookte bieten, wat gekookte aardappelen en 3 ons boterhamworst in dobbelsteentjes snijden.

 

Verder heeft u nodig:

1 blikje ananas, ! potje zilveruitjes, wat augurken, doperwten, wortelen, mayonaise en wat ananassap.

 

Dit alles goed door elkaar mengen, in de koelkast koud laten worden tot het tijd wordt om het op te dienen.

 

 

Frikadel Djagoeng

 

5 jonge maïskolven of maïs uit blik, 1/6 santenblok (gesmolten), 1 geklutst ei, 2 ons garnalen of ebi, selderie, 1 à 1½ eetlepel bloem, 4 rode uien, zout, nootmuskaat,

 

Uien, nootmuskaat en maïs fijnstampen. De selderie, garnalen, de bloem en het geklutste ei toevoegen en goed door elkaar mengen, ballen maken ter grootte van een kleine gehaktbal en frituren

in hete olie.

 

 

Tjap Tjoy

 

½ pond speklappen in stukken snijden en lichtbruin bakken.

 

Toevoegen:

1 pond kippenlevertjes (galletjes weghalen) of hartjes en ca. 5 minuten samen bakken.

Dan toevoegen:

1 grof gesneden prei, 1 gesneden grote ui, 1 ons garnalen, 1 ons gesneden champignons,

1 gesneden tomaat, 4 in schijven gesneden wortelen en 2 goudbouillonblokjes.

 

Dit geheel ca. 4 minuten bakken, waarna dan de groenten, bestaande uit:

1 ons taugé, 1 gesneden groene paprika, ¼ struik andijvie en, indien beschikbaar, wat spitskool of chinese kool in de pan gaan met ca. 1 kopje water.

Tenslotte nog wat vetsin, peper en 2 eetlepels chinese ketjap. Lekker laten sudderen.

 

 

Nog een manier om Tjap Tjoy te maken

 

In een wadjan of juspan wordt eerst ½ eetlepel boter of margarine goed warm gemaakt.

Hierbij gaat dan 1 eetlepel chinese ketjap, direct gevolgd door ½ pond in reepjes gesneden doorregen varkenslappen, 1 gesneden ui, 1½ theelepel vetsin, 1 theelepel knoflook, 1 theelepel djahé, wat peper en zout en 2 ons gesneden champignons. Dit mengsel ± 5 minuten fruiten. Intussen 1 eetlepel bloem of maïzena in 1 kopje water aanmaken en dit – als b.g. 5 minuten zijn verstreken – in de pan doen gevolgd door een extra kopje water. Indien het bovenstaande goed aan de kook is gebracht, kan de groente, bestaande uit ½ pond in schijfjes gesneden wortelen, 2 of drie gesneden paprika’s, een halve of 1/4 in struikjes gesneden bloemkool en ongeveer ⅓ krop grof gesneden andijvie erbij gedaan worden. Eventueel kan bij de groente nog een stuk geschilde in schijfjes gesneden komkommer worden toegevoegd. De komkommer moet echter ook eerst ontdaan worden van het merg (d.i. het zachte binnenste gedeelte). Als de groente gaar is – waarbij erop gelet moet worden dat er steeds vocht genoeg is (indien nodig wat water bijdoen) – is het gerecht klaar.

 

 

 

 

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™