Groentegerechten Indische keuken : Sajoer boontjes/ Sajoer Lodéh/Gado Gado

Sajoer Goelee Boontjes

 

Benodigd:

1 pond sperziebonen als snijbonen gesneden, ½ pond kippen- of vleespoulet, ½ santenblok gesmolten in 2 kopjes water, handvol fijngestampte rijst (indisch handje) of 1 eetlepel met kop rauwe rijstebloem, 1 fijngesneden grote ui, 2 theelepels knoflook, ½ theelepel djinten, 1 theelepel ketoembar, ½ theelepel koenjit, 2 daoen salam, ½ theelepel sereh, 1 goudbouillonblokje.

 

Poulet met de goudbouillonblokjes en iets zout in plm. ½ liter water gaar koken.

Dan de kip eruit halen en in hetzelfde water alle ingrediënten, behalve de boontjes, ongeveer 2 minuten laten sudderen, dan de kip er weer in, wederom 3 minuten laten sudderen en tot slot de boontjes toevoegen. Zodra het kookt, op een klein vuurtje laten gaar sudderen.

 

Sajoer Lodèh

 

Eén pond poulet in 1 liter water koken met toevoeging van 2 goudbouillonblokjes en wat maggiblokjes.

 

5 kemiriepitten fijnmaken, 2 theelepels ketoembar, ½ theelepel laos, 2 daoen salam, 1 ons garnalen, 2 fijngesneden uien, 2 fijngewreven knoflookpitten of 1 theelepel knoflookpoeder en een stukje trassi toevoegen zodra het vlees zacht is. Ongeveer 5 tot 8 minuten door laten koken.

Intussen stukje kool snijden, ½ pond sperziebonen, ½ stukje tempé, 2 of 3 groene lomboks in de lengte snijden, 1 terong (aubergine) in stukjes snijden, 1 klein blikje bamboescheuten, zout en peper fruiten en bij het andere doen. Daarna laten gaar sudderen.

 

 

Gado Gado

 

Benodigd:

½ pond kankoeng, ½ theelepel djahé, ½ pond katjang pandgang, ½ pond taugé, 1 komkommer, 1 ei, 1 blok tahoe, 1 tomaat, 3 uien, lombok, ⅓ theelepel kentjoer, tamarinde, 1 theelepel laos, kroepoek, emping, gebrande pinda’s of pindakaas, 1½ theelepel basterdsuiker en zout.

 

Tahoe in blokjes snijden en frituren. Groenten snijden en koken met of zonder zout, eerst de harde groenten en zo vervolgens de andere in hetzelfde water, uitlekken, daarna gesorteerd op een platte schaal, daaroverheen hard gekookt ei, schijfjes tomaat en blokjes tahoe, daaroverheen weer kroepoek en emping.

 

Saus:

Uien, knoflook, lombok, kentjoer, laos, djahe fijnmaken en mengen met pindakaas, zout en suiker toevoegen en verdunnen met heet water.

Dan de tamarinde en eventueel wat santenblok en als laatste een schijfje citroen erbij doen.

 

Noot:

Voor het gemak kan men ook boemboe petjel (kant en klaar sausje) mengen met warm water (eventueel met toevoeging van wat ingrediënten naar eigen smaak).

Voor kankoeng, katjang pandjang kan men ook nemen andijvie, sperziebonen en spitskool.

 

Komkommer in schijfjes snijden. Het is lekkerder om de saus apart eroverheen te doen bij het opdienen.

 

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™