Groentegerechten Indische keuken: Sambal Goreng Boontjes/Sambal Goreng Kool/Kerrie Sajoer/Sajoer van Spitskool en Makreel

Sambal Goreng Boontjes

 

Eén pond verse sperzieboontjes, eenmaal in de breedte en eenmaal in de lengte snijden.

Eén pond kippenhartjes, levertjes (galletjes verwijderen) of varkenspoulet gaar koken.

1 fijngesneden ui, 1 theelepel knoflook, 1 theelepel laos 3 minuten fruiten in 6 eetlepels slaolie.

Dan de gekookte levertjes, hartjes of varkenspoulet toevoegen en 5 minuten verder fruiten.

Hierna gaan 2 goudbouillonblokjes, de bouillon van het vlees en de gesneden sperzieboontjes in de pan. Tenslotte ½ kopje koffiemelk of ¼ blokje santen, zout en peper naar smaak toevoegen.

Op een zacht vuurtje gaar laten sudderen.

Deksel NIET op de pan, anders schift de santen of de melk.

 

 

Sambal Goreng Kool

 

Benodigd:

1 ons garnalen, wat vleespoulet, 1 grote gesneden ui, 2 daoen salam, 1 theelepel laos, ½ theelepel djahe, 1½ theelepel sambal, ½ theelepel knoflookpoeder, 2 goudbouillonblokjes en 4 fijngestampte kemiriepitten.

De poulet koken en bouillon trekken, dan de gekookte poulet ca. 7 minuten fruiten in 6 eetlepels slaolie, tezamen met de bovengenoemde ingrediënten.

Hierna voegt u toe:

1 à 1½ kopje water, 1 theelepel suiker, 1 theelepel koenjit en een fijngesneden kool.

Hierbij doet u dan nog 4 hard gekookte eieren en wat paprikapoeder.

Deze sambal goreng kan men ook bereiden met weglating van de kool en wat meer hard gekookte eieren erbij te doen. Het heet dan: Sambal goreng telor

 

 

Kerrie Sajoer

 

Benodigd:

2 ons mals vlees of varkensvlees, 1 pond sperziebonen, 1 wortel, 1 aardappel, 1 tomaat,

1 ons bruin gebakken kokos, 2 daoen salam, 4 uien, 1 theelepel sereh, 1½ theelepel kerrie, wat look,

1 theelepel knoflook, ½ theelepel djahé, 1 theelepel laos, 1 theelepel koenjit, 1 theelepel sambal of 3 rode lomboks, kruidnagelen, nootmuskaat, kaneel, vetsin, suiker en zout, ⅓ santenblok (gesmolten)

 

Vlees snijden en koken in plm ¾ kopje water. Groenten snijden, de tomaat in 8 stukken, de aardappel toch wel en de ingrediënten voor zover nodig fijnmaken.

Kerrie fruiten in wat slaolie, vetsin erbij en dan de rest van de ingrediënten.

Vlees met vocht en al, de tomaat en aardappel toevoegen en ongeveer 5 minuten doorfruiten.

Dan de gesmolten santen, zodra het kookt, op een klein vuurtje gaar sudderen.

 

 

Sajoer van Spitskool en Makreel

 

1 blikje makreel, 1 spitskool grof gesneden, 1 grote ui grof gesneden, 2 rode lomboks of paprika,

1 theelepel laos, 1 theelepel knoflook en 2 goudbouillonblokjes.

 

Uien en knoflook fruiten in wat slaolie, dan de andere kruiden en goudbouillonblokjes toevoegen.

Na plm. 5 minuten de gesneden kool en vis (zonder sap) erbij doen. Goed omroeren zonder de vis stuk te maken. Lekker laten gaat sudderen op een klein vuurtje.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™