HACCP 10 (VRAGEN EN ANTWOORDEN)

 HACCP  LESMATERIAAL ( vragen en antwoorden)

 

1 Om welke reden zou je bij een barbecue-buffet geen rauwe kippenpoten naast en salade presenteren? verklaar je antwoord.

Dit is niet verstandig, want er bestaat een kans dat de gast door onachtzaamheid de salade en de rauwe kippenpoot met dezelfde vork of lepel aan kan raken, Dan ontstaat er kans op besmetting.

2 Een taart wordt 1 uur gekoeld op een zelfbedienings-buffet gepresenteerd. De taart wordt niet aangesneden door de gasten. De chef zegt bij het opruimen dat je de taart weer af mag dekken en in de koeling kunt zetten voor het buffet van morgen. Heeft de chef gelijk? Waarom wel of niet?

Nee, de chef heeft geen gelijk; de taart heeft op een zelfbedienings-buffet gestaan en dus is de kans dat de gast de taart heeft kunnen besmetten, door bijvoorbeeld hoesten,uitvallende haren of op een andere manier. Als de taart was afgedekt, had het wel gemogen.

3 Wat is een “Bain Marie”?

Een bain Marie is een bak heet water, vaak verwarmd door een elektrisch element of een gel-brander. In deze bak hangt men weer een bak met het product dat men warm wil houden. Door het warme water en/of de stoom wordt het product op de juiste temperatuur gehouden.

4 De 2-uurs borging stelt dat gekoelde producten bij aanvang van de presentatie niet warmer mogen zijn dan 7 graden Celsius  Voor welke producten geldt deze temperatuurseis niet? 

Deze eis geldt niet voor producten die net gemaakt zijn en nog aan het afkoelen zijn en voor producten die niet zo koud geserveerd moeten worden en direct bij aanvang van het buffet onder 2 uurs-borging geplaatst worden.

5 Als producten door het bereiken van de eindtijd bij de 2 uurs-borging moeten worden afgeschreven, moeten er 3 belangrijke handelingen door de medewerkers worden verricht. Welke 3 handelingen zijn dit?

A De producten moeten uit de verkoop worden genomen.

B De hoeveelheden en namen van de producten moeten op de borgingslijst worden aangetekend.

C De producten moeten in de afvalton worden gedaan.

6 Als er een handenwasgelegenheid aanwezig is, aan welke eisen moet deze dan minimaal voldoen?

A Er moet schoon water aanwezig zijn.

B Er moet ( liefst vloeibare desinfecterend) zeep aanwezig zijn.

C Er moeten handdoekjes voor eenmalig gebruik aanwezig zijn

 

 

Improve Your Life, Go The myEASY Way™