HACCP 5 (VRAGEN EN ANTWOORDEN)

HACCP LESMATERIAAL (VRAGEN EN ANTWOORDEN)

1 Wat moet er zoal in een schoonmaakplan staan?

* Het te reinigen en/of te desinfecteren object.

* Hoe het object schoongemaakt dient te worden.

* Of reinigen voldoende is of dat er ook gedesinfecteerd moet worden.

* Welke middelen gebruikt moeten worden.

* Hoe vaak het object schoongemaakt moet worden.

* Wie er verantwoordelijk is voor het reinigen en/of desinfecteren van het object.

2 Welke twee belangrijke regels kun je noteren als het om machinaal afwassen gaat?

* Medewerkers moeten de instructies van de werking van de afwasmachine opvolgen.

* Er moet voorkomen worden dat er kruisbesmetting optreedt. ( Dat gebeurt als schone vaat in aanraking komt met vuile vaat).

3  Producten die met melk in aanraking zijn geweest, moeten extra aandacht krijgen bij het reinigen. Waarom? Hoe pak je dit aan?

Ze mogen niet met heet water in aanraking komen, het eiwit uit het melkproduct zal bij 60 graden Celsius gaan stollen en zich vaster aan de wand hechten. de resten moeten worden weggespoeld met lauw water en vervolgens reinigen met in water opgeloste soda of ander geschikt reinigingsmiddel en daarna afspoelen met heet water.

4 Op welke zes criteria selecteert men uiteindelijk de leverancier?

* Kwaliteit.

* Prijs.

* Levertijd.

* Flexibiliteit van de leverancier.

* Bereikbaarheid van de leverancier.

* Assortiment van de leverancier.

5 Bij ontvangen van producten controleer je ze op vijf punten. Welke zijn dat?

* Controleer of de levering overeenkomt met de bestelling.

* Controleer de THT/TGT datum.

* Controleer de aflevertemperatuur.

* Controleer d verpakking.

* Controleer de etikettering en de kwaliteit.

6 Wanneer stuur je producten met een mankement aan de verpakking retour?

Je stuurt de producten terug indien:

* De kwaliteit onvoldoende is.

* Het product tekenen van bederf vertoont.

* De TGT/THT – datum verlopen is.

* De binnenverpakking beschadigd is.

* De temperatuur niet aan de wettelijke eisen voldoet.

* De verpakking van voorverpakte producten niet voldoende geëtiketteerd is.

7 Waarom en op welke manier moet men de voeler van een thermometer desinfecteren?

Een thermometer moet altijd goed schoon zijn, zo voorkom je dat een vuile thermometer een product besmet. In de handel zijn doosjes verkrijgbaar met doekjes gedrenkt in alcohol, zo kan je de voeler van een thermometer gemakkelijk desinfecteren.

8 Wat is het bedrijfschap van Horeca en Catering? En wat is hun voornaamste functie?

Het bedrijfschap Horeca en Catering is een samenwerkingsverband van werkgevers en werkgeversorganisaties. Het fungeert als het kennis- en innovatiecentrum van de horeca, de catering en de horeca in de recreatiesector.
 

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™