HACCP 6 (VRAGEN EN ANTWOORDEN)

 HACCP LESMATERIAAL (VRAGEN EN ANTWOORDEN)

1 Om welke twee redenen kun je beter geen sieraden.piercings,ringen en horloges in de keuken dragen?

Voor de veiligheid: er kunnen bijvoorbeeld deeltjes afvallen e in het eten terecht komen. Ook kun je achter sieraden tijdens het uitvoeren van je werk blijven haken en daardoor jezelf verwonden. Voor de hygiëne: de sieraden kunnen vuil en micro-organismen vasthouden en daarmee een besmettingsbron zijn.

2 Welke twee functies heeft bedrijfskleding?

Bedrijfskleding dient voor de bescherming en veiligheid, maar gedeeltelijk ook voor herkenning.

3 Welke onderdelen van kwaliteit en voedselveiligheid moet verplicht worden uitgevoerd en welke onderdelen kennen een niet-verplicht karakter?

Verplichte werkzaamheden:

* Kwaliteit-administratie bijhouden.

* Beoordeling basis-hygiëne en proces-hygiëne bijhouden.

* Trainen en leren.

* Kwaliteitsverbetering.

Niet-verplichte werkzaamheden:

* Uitgangcontrole.

* Hygiënecontrole.

* Ingangscontrole.

4 Als een glas niet goed gereinigd wordt kan er infectie ontstaan. Welke infectie kan ontstaan en hoe kan men het voorkomen?

Het kan Herpes Simplex ( koortslippen) veroorzaken. Men kan het voorkomen door al het glaswerk te desinfecteren voor dat het gebruikt wordt, maar ook een speciale glazen-spoelmachine geven het glaswerk een goed resultaat, doordat ze deze bij 85 graden Celsius naspoelen.

5 Soms hebben schoonmaakmiddelen een bepaalde kleur, dit heeft een functie. Noteer welke functie en noteer ook waar de verschillende kleuren voor gebruikt worden.

De functie van de kleur is om fouten in de toepassing te voorkomen. De kleur geeft aan voor welke toepassing het schoonmaakmiddel bedoeld is.

* Groen: Voedsel-contactplaatsen, zoals apparatuur en werkbanken.

* Blauw: Vuile oppervlakken in keuken zoals; vloer en  afvalbakken.

* Rood: Sanitaire ruimten.

6 Noteer van ieder ongedierte in de tekst welke risico’s of infecties ze kunnen veroorzaken.

* Ratten/muizen kunnen ziektekiemen en micro-organismen overbrengen. Dit kunnen ze overbrengen op voedsel en grondstoffen.

* Vliegen verplaatsen met hun harige poten ziekteverwekkende micro-organismen.

* Kakkerlakken kunnen, door lege huidjes achter te laten, schade aanrichten aan voedingsmiddelen.

* Faraomieren kunnen ziekteverwekkende micro-organismen overbrengen. Vooral vlees en vleesproducten zijn voor deze mieren erg aantrekkelijk.

7 Bij opslag van reiniging- en desinfecteermiddelen gelden een aantal regels, welke zijn dit?

* Meng reiniging- en desinfecteermiddelen: er kunnen giftige gassen ontstaan!!

* Het zelf opnieuw verpakken van desinfecteermiddelen is niet toegestaan. ( middel bewaren in de originele verpakking).

* Sluit de verpakkingen goed af.

* Bewaar reiniging- en desinfecteermiddelen nooit in de keuken. ( voorstel: afsluitbare kast in magazijn).

8 We onderscheiden een aantal verschillende soorten reinigingsmiddelen. Allemaal hebben ze hun eigen werking en gevaren. Geef aan welke soorten reinigingsmiddelen we onderscheiden en geef ook een korte uitleg over de werking en de eventuele risico’s die kunnen ontstaan bij het gebruik van deze middelen.

* Soda: Soda wordt gebruikt voor het ontvetten van vuile vloeren, het uitkoken van aangekoekte pannen,reinigen van bierglazen etc. Soda tast aluminium aan, het kan ook voor kalkaanslag zorgen wanneer het met warm water wordt vermengd. Het mag niet worden ingeademd en niet in aanraking komen met de ogen.

* Allesreiniger: Allesreiniger(s) worden gebruikt voor het dagelijks onderhoud van het interieur. ( Nooit vermengen met andere producten zoals bleekwater dit geeft ernstige giftige gassen!)

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™