Kipgerechten Indische en Chinese keuken: Ajam Goreng in meel / Ajam Paniki / Ajam Rempah Sambal / Ajam Rempah Petje l /Petjel Ajam Godog

Ajam Goreng in meel

 

Eén kip in stukken snijden en koken in water, waaraan is toegevoegd: zout en 1 theelepel laospoeder.

De gaar gekookte kip goed uit laten lekken.

Intussen een beslag maken van bloem, 1 geklutst ei, aromat, vet-sin en veel peper.

(Het beslag moet iets dikker zijn dan dat voor pannenkoeken).

De stukken kip worden in het beslag gerold en in heet vet gefrituurd.

Opdienen als kip van binnen zacht en van buiten krokant is.

Koud geworden kip kan weer krokant worden gemaakt door deze even in de grill of oven op te warmen, of door een! uur op de kachel te leggen.

 

 

Ajam Paniki

 

Benodigd:

kip van plm 1 kg,  8 rode uien, 4 teentjes knoflook, 5 lomboks, 1 theelepel sereh, 1 theelepel djahé,

4 kemiriepitten, 2 daoen djeroek poeroet, 4 eetlepels slaolie, ⅔ santenblok, tamarinde, suiker en zout.

 

Kip in stukken snijden en inwrijven met zout, tamarinde of citroensap en lichtbruin bakken.

Sereh fruiten in wat slaolie, de daoen djeroek poeroet en dan de andere fijngesneden ingrediënten, daarna 1 kopje water erbij doen. Zodra het water verdamt, santenblok smelten en toevoegen.

Kookt het, dan de stukken kip erin, en het geheel gaar laten sudderen op een klein vuurtje.

 

Ajam Rempah Sambal

gorengan

 

Benodigd:

1 kip, 4 lomboks, 2 theelepels djahé, 4 uien, 1 citroen, 2 teentjes knoflook, ½ theelepel basterdsuiker en zout.

 

Kip in stukken snijden, inwrijven met zout en citroensap en lichtbruin bakken. De lombok, djahe, uien, knoflook en suiker fijnstampen en in olie lichtbruin fruiten. Voeg hierbij 2 eetlepels of meer water toe en dan de stukken kip. Goed roeren en zodra het water is verdampt, is het gerecht klaar.

 

 

Ajam Rempah Petjel

 

Benodigd:

1 kip, ½ citroen, ½ santenblok, 2 daoen salam, 1 theelepel basterdsuiker en zout.

 

Kip doormidden snijden en inwrijven met zout en het sap van de citroen, daarna grillen of roosteren in de oven. Uitpluizen in grove vorm (vrij van been). Ingrediënten fijnmaken en fruiten in wat olie, de santen smelten en toevoegen, de stukken kip erin en lekker laten sudderen. Voor het opdienen de daoen salam eruit halen.

 

 

 

 

Benodigd:

1 grote kip, 1 santenblok gesmolten in ½ liter water, 5 rode lomboks of 1 eetlepel sambal,

5 uien, 1 theelepel knoflook, ½ theelepel djahé, 1 theelepel laos, wat tamarinde of sap van ½ citroen,

suiker en zout.

 

Kip in de lengte doorsnijden en koken in wat water tot bijna gaar. Ingrediënten fijn snijden en fruiten in wat slaolie. Zodra de kip half gaar is uit het water halen en plm. 15 minuten in de oven doen.

 

De ingrediënten plm. 5 minuten fruiten onder toevoeging van de santen, zodra dit kookt de kip uit de oven halen en bij de ingrediënten doen. Het geheel een half uur goed laten intrekken.

Dan gaat de kip met ingrediënten en al de oven in om verder te worden gegrild of geroosterd.

 

 

Ajam Koening

 

Een kip in stukken snijden, goed inwrijven met zout, peper en citroensap en in olie lichtbruin braden.

 

1 grote fijngesneden ui, 1 theelepel knoflook, 1 theelepel laos, ½  theelepel djahé, 1 theelepel sereh,

1 blokje goudbouillon, 5 fijngewreven kemirinoten, 1 of ½ eetlepel sambal, 2 theelepels koenjit,

2 stuks daoen salam en 1½ theelepel suiker

 

Gedurende ± 5 minuten fruiten in 6 eetlepels hete slaolie, waarna 2 kopjes water of bouillon eraan worden toegevoegd. Zodra de bouillon of het water kookt, kan de kip erin.

Even goed roeren en dan het deksel erop. Op zacht vuur gaar laten sudderen.

 

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™