Kipgerechten Indische en Chinese keuken:Ajam Panggang / Ajam Panggang met Tomaat / Smoor Solo van Kip / Opor Ajam

Ajam Panggang

 

Eén kip in 4 stukken snijden en inwrijven met een mengsel van: knoflookpoeder , citroensap, peper en zout. De ingewreven kip een kwartiertje wegleggen om de kruiden er goed in te laten trekken.

Dan de kip in olie of vet lichtbruin bakken.

 

Een sausje maken van:

1/2 kopje ketjap, 1 theelepel ketoembar, 1 eetlepel tomatenketchup, sap van ½ citroen en

3 eetlepels slaolie.

De kip wordt in dit sausje gewenteld, in de folie verpakt en in de oven gelegd. Oven op maximum voor ca. 30 minuten. Gedurende de laatste 10 minuten de kip uit de folie halen en verder in de over roosteren. De deur van de oven open laten.

 

 

Ajam Panggang met Tomaat

 

Benodigd:

1 grote kip, 1 pond tomaten, 5 rode lomboks of 1 eetlepel sambal, 1 theelepel djahé, 5 grote uien,

1½ theelepel knoflook, peper, zout en suiker naar smaak.

 

Kip in de lengte snijden en bijna gaar koken in 1 à 1½ kopje water. De ingrediënten snijden en fruiten in ½ pakje margarine. De uitgelekte kip erin doen en goed laten intrekken. Dan de kip plus de ingrediënten in zijn geheel in de oven grillen of roosteren.

 

Noot:

Dit zelfde gerecht kan ook gemaakt worden van makreel. Hiervoor zijn nodig 4 makrelen, doormidden snijden en inwrijven met zout en azijn en bakken in olie. Voor het overige als boven.

Men kan ook voorgebakken makreel nemen.

 

 

Smoor Solo van Kip

 

Eén kip in stukken snijden en inwrijven met citroensap, zout en lichtbruin bakken in olie of frituurvet.

Dan uit de pan halen en laten uitlekken.

Eén grote ui snijden en tezamen met ½ theelepel knoflook, ½ theelepel laos, 2 daoen salam,

1½ eetlepel sambal en 2 gesneden tomaten fruiten in 6 eetlepels slaolie. Plm. 6 minuten.

Daarna toevoegen: ⅔ kopje ketjap, ½ kopje water en ½ eetlepel azijn

Dan de kip in de pan, deksel erop en gaar laten sudderen op een klein vuurtje.

 

 

Opor Ajam

 

Eén kip in stukken snijden en goed inwrijven met citroensap en zout en lichtbruin bakken in olie of vet.

Intussen 1 grote ui fijnsnijden, 8 kemiriepitten fijnstampen en vermengen met:

1 theelepel knoflook, 1 theelepellaos, 1 theelepel koenjit of koenir, 2 theelepels ketoembar,

½ theelepel sereh, ½ theelepel sambal, 2 goudbouillonblokjes.

 

Al deze ingrediënten plm. 8 minuten fruiten in 6 à 8 eetlepels slaolie.

Daarna toevoegen: 1 à 1½ kopje water en de bruin gebakken stukken kip en wat peper en zout naar smaak. Deksel op de pan en gaar laten sudderen op een klein vuurtje

 

 

 

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™