9 Koude Sambalans

Koude Sambalans

 

Atjar Ketimoen (zoetzuur van komkommer)

 

Benodigdheden:

1 komkommer, 2 eetlepels suiker, 1 eetlepel. zout, 2 uien, 2 ontpitte rode lomboks, 3 eetlepels azijn, peper en 3 kruidnagelen

 

Bereidingswijze:

Schil de komkommer en snijd hem in schijfjes. Doe de schijfjes in een kom en schep ze met het zout door elkaar. Laat het zout drie uur intrekken. Spoel de komkommerschijven daarna in een vergiet onder de koude kraan en dep ze droog met keukenpapier. Doe de azijn, suiker, peper en de kruidnagelen met ongeveer ½ dl water in een pannetje en. breng het mengsel aan de kook.

Temper de hittebron en laat alles circa 10.minuten zachtjes koken. Doe de droge komkommerschijven met de klein gesneden rode peper in een pot en schenk de nog kokende, kruidige azijn door een zeef er overheen. Laat het mengsel afkoelen. Sluit de pot en laat het tafelzuur voor gebruik een dag of vijf staan. Bewaar het zoetzuur wel in de koelkast.

 

Seroendeng (geroosterde kokos met pinda’s)

 

Benodigdheden:

200 gramgeraspte klapper (kokos), 1 thee!. trassi, 2 thee!. goela djawa, 5 rode uien, 2 teentjes knoflook.

2 salamblaadjes, 2 theelepels asem of .citroensap, 1½ eetlepel olie en100 gram. gebakken pinda’s.

 

Bereidingswijze:

Seroendeng is een onmisbaar klein, droog gerecht je dat bij geen enkele rijsttafel mag ontbreken. Er kan gedroogde, gemalen kokos voor worden gebruikt. De pinda’s kunnen het beste ongezouten zijn. Wrijf de ingrediënten (trassi, goela djawa, uien, knoflook) fijn in de oelekan. Meng er de geraspte kokos door. Verhit de olie in de wok en roerbak hierin het kokosmengsel gedurende circa twee minuten. Schep er de salamblaadjes en asem door. Roerbak het mengsel tot het gelijkmatig bruin is en al het vocht verdampt is. Schep het mengsel in een kom. Rooster in de nog vette wadjan de pinda’s onder voortdurend omscheppen goudbruin. Meng de geroosterde pinda’s door het kokos mengsel, verwijder de salamblaadjes en laat de seroendeng afkoelen. Seroendeng is enkele weken houdbaar, mits bewaard in een goed gesloten pot.

 

Roedjak  manis

 

Benodigdheden:

1 schijf goela djawa, 2 eetlepels zoete ketjap, ½ theelepel sambal, mespunt trassi, 2 eetlepels citroensap, 2 peren, 2 perziken, 1 kleine meloen.

 

Bereidingswijze:

Breng de schijf goela djawa met ½ dl water aan de kook en los hem op. Roer er de ketjap, sambal, trassi en het citroensap bij. Laat het sausje afkoelen. Was de vruchten en snijd ze in dunne partjes (verwijder klokhuizen en pitten). Steek het meloenvlees met een appelboortje uit. Schep het fruit vlak voor het serveren met de saus om.

Improve Your Life, Go The myEASY Way™