Les 4: Opdeeltechniek/juliënne

Lesopbouw

Formulier: Leerplan                    CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: Opdeeltechnieken
Item : Julliënne
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                                                          Persoonlijkeveiligheid                                       Bedrijfsveiligheid                                                                Ergonomie                                                                            Materiaalkennis                                                            Product informatie-            Woordclusters op basis van item binnen vakgebied:-          Ergonomie                Opdeeltechnieken Kattenklauw                                Julliënne
Les : Opdeeltechniek Julliënne                                Lestijd:50 minuten
Doel van de les:De leerling maakt kennis met de snijdtechniek Julienne ( reepjes)
     

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
 Snijplank ( groen)/ Antislip matje/ Koksmes.           Wortel
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3  verschillende niveaus ):
Groepjes / klassikaal
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg       :                                                                                                                                                                  –          Transport van messen-          Reden van gebruik antislip matje-          Veiligheidsaspect vingers (  methode “kattenklauw” ).-          Visualiseren van de term “Julliënne”-          Toepassing van de snijdtechniek Julliënne in de keuken
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen/nadoen/zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen van aandachtspunten
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op: Kattenklauw / gebruik matje / transport messen

 

Competentie: Snijdtechnieken/Opdeeltechniek             CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Koksmes  
Snijplank groen  
Antislip mat  
Dunschiller  
Beslagkom  
Afvalkom  
   

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Aardappel  
Wortel  
   
   
   
   
   

 

Technieken:
Julienne ( reepjes)  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
 
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Julienne snijden van aardappel/wortel      (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Schil de aardappel of wortel boven je afruimbak.

O Doe deze in de beslagkom ( bij aardappel water in de kom).

O Leg je groene snijplank met daaronder een antislip mat op de werkbank.

O Leg de aardappel of de wortel in het midden van je snijplank.

O Snijd er met je koksmes een plakje vanaf.

O Leg de aardappel of de wortel op de platte kant ( zo glijd hij niet weg).

O Snijd met je koksmes lange plakken van ongeveer 1 centimeter.

O Leg de plakjes in de beslagkom .

O Neem een plakje en leg deze op de snijplank.

O Snijd het plakje in een mooie rechthoek. Bewaar het afval in je afvalbak.

O Snij nu reepjes van ongeveer ½ centimeter dik.( let op! even dik snijden).

O Je hebt nu julienne gesneden.

O Doe dit ook bij de andere plakjes

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™