Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: Opdeeltechnieken | ||
Item : Julliënne | ||
Niveau: Basis niveau | ||
Kernbegrippen: Persoonlijkeveiligheid Bedrijfsveiligheid Ergonomie Materiaalkennis Product informatie- | Woordclusters op basis van item binnen vakgebied:- Ergonomie Opdeeltechnieken Kattenklauw Julliënne | |
Les : Opdeeltechniek Julliënne | Lestijd:50 minuten | |
Doel van de les:De leerling maakt kennis met de snijdtechniek Julienne ( reepjes) | ||
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Snijplank ( groen)/ Antislip matje/ Koksmes. | Wortel |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Groepjes / klassikaal | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg : – Transport van messen- Reden van gebruik antislip matje- Veiligheidsaspect vingers ( methode “kattenklauw” ).- Visualiseren van de term “Julliënne”- Toepassing van de snijdtechniek Julliënne in de keuken | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen/nadoen/zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen van aandachtspunten | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): | |
Let op: Kattenklauw / gebruik matje / transport messen |
Competentie: Snijdtechnieken/Opdeeltechniek CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Koksmes | |
Snijplank groen | |
Antislip mat | |
Dunschiller | |
Beslagkom | |
Afvalkom | |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Aardappel | |
Wortel | |
Technieken: | |
Julienne ( reepjes) | |
Apparatuur: | |
– | |
Receptuur voor: Julienne snijden van aardappel/wortel (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Schil de aardappel of wortel boven je afruimbak.
O Doe deze in de beslagkom ( bij aardappel water in de kom).
O Leg je groene snijplank met daaronder een antislip mat op de werkbank.
O Leg de aardappel of de wortel in het midden van je snijplank.
O Snijd er met je koksmes een plakje vanaf.
O Leg de aardappel of de wortel op de platte kant ( zo glijd hij niet weg).
O Snijd met je koksmes lange plakken van ongeveer 1 centimeter.
O Leg de plakjes in de beslagkom .
O Neem een plakje en leg deze op de snijplank.
O Snijd het plakje in een mooie rechthoek. Bewaar het afval in je afvalbak.
O Snij nu reepjes van ongeveer ½ centimeter dik.( let op! even dik snijden).
O Je hebt nu julienne gesneden.
O Doe dit ook bij de andere plakjes