Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken binnen de horeca. | |
Item : Frituren van een kroket | |
Niveau: Basis niveau | |
Kernbegrippen: Persoonlijke veiligheid Materiaalkennis Ontwikkeling technisch inzicht Productinformatie Ergonomie Kook- en bereidingstechnieken frituren | Woordclusters : – Kroket- Frituurtang- Panneren- Mosterd
– Uitlekbak |
Les: Frituren van een vleeskroket | Lestijd:50 minuten |
Doel van de les:Het leren frituren van een gepanneerd product : kroket |
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Frituur/ Fritesbak ( uitlekbak)Frituurtang | Vleeskroket Mosterd |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel/groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg werkwijze en aandachtspunten .Uitleg baktemperatuur voor frites ( 180. gr.C). Uitleg baktijd van een kroket. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen/nadoen/zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): Gevaar van hoge temperatuur van de frituur. |
Competentie: Bereidingstechniek Frituren CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Frituurtang | |
Schaal | |
Servet | |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Vleeskroket ( kant en klaar). | |
Technieken: | |
Frituren | |
Apparatuur: | |
Frituur ( 180 graden C. ) | |
Receptuur voor: Het frituren van een vleeskroket (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Zet de frituur op een temperatuur van 180 graden.
O Leg de vleeskroket in de frituurmand.
O Frituur de vleeskroket tot ze goudgeel van kleur is.
O Doe het mandje in de uitlekstand van de frituur.
O Bak ( na 3 minuten uitlekken) de vleeskroket voor de 2e keer af.
O Doe het mandje in de uitlekstand van de frituur.
O Leg met een frituurtang de uitgelekte gefrituurde vleeskroket in de frituurbak.
O Leg met de frituurtang de vleeskroket op de schaal