Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken binnen de horeca | ||
Item : Combinatieles koken en bakken ( Nasi ). | ||
Niveau: Basis niveau | ||
Kernbegrippen: Persoonlijkeveiligheid Materiaalkennis Ontwikkelingtechnisch inzicht Productinformatie Ergonomie Kook- en bereidingstechnieken Opdeeltechniek brunoise | Woordclusters : Kattenklauw Sambal Ketjap Vegetarisch | |
Les: Vegetarische Nasi Goreng | Lestijd:50 minuten | |
Doel van de les:Het leren afkoken en bakken van rijst | ||
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Steelpan/Koekenpan (sauteuse)/Groene plank/kuntstof spatel/Dunschiller/Koksmes/Afval bakje/Antislip matje. | Rijst Nasikruiden Prei Wortel Ketjap Sambal olijfolie |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel/groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg werkwijze en aandachtspunten .Het begrip ruim kokend water. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen/nadoen/zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): Let op:Kattenklauw | |
Let op: Kattenklauw . De rijst moet koud zijn eer het gebakken wordt. |
Competentie: Bereidingstechniek Koken/Bakken CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Houten spatel | Lucifers of aansteker |
Koekenpan ( sauteuse)/ wok | |
Opdienschaal | |
Koksmes | |
Antislip mat | |
Snijplank rood ( Voor de kip). | |
Snijplank groen ( voor de groente ) |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Olijfolie | Nasikruiden |
Kipfilet 100 gram | Ketjap |
Zout / Peper | Sambal |
Prei/wortel/ui/taugé | |
(Gekookte ) rijst ( 50 gram per persoon). | |
Technieken: | |
Bakken in olijfolie | |
Apparatuur: | |
Gasfornuis | |
Receptuur voor: Het bakken van rijst (nasi ). (Werkwijze) |
Combinatieles : Kook – en bereidingstechniek/ Opdeeltechniek(brunoise). |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Kook de rijst ( zie werkblad koken : Het koken van rijst ).
O Spoel na het koken de rijst af met koud water.
O Laat de afgekoelde rijst goed uitlekken.
O Snij de groenten Brunoise ( zie werkblad opdeeltechnieken:brunoise snijden).
O Snij met een koksmes de kipfilet ( zie werkblad opdeeltechnieken:brunoise snijden).
O Roerbak de gesneden groente ( zie werkblad Bakken:Het roerbakken van groenten ).
O Bak de brunoise gesneden kipfilet ( zie werkblad Bakken: Het bakken van kipfilet).
O Bak de nasikruiden ( pasta) met het kipfilet mee.
O Meng de gebakken kipfilet en de roer gebakken groenten samen met de rijst door elkaar.
O Breng de nasi op smaak met sambal/ketjap
Laat het controleren en eventueel aftekenen door je docent(e) |