Les 8: Koken/bakken van rijst ( nasi)

Lesopbouw

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken                                                binnen de horeca
Item : Combinatieles koken en bakken ( Nasi ).
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                         Persoonlijkeveiligheid Materiaalkennis                                                    Ontwikkelingtechnisch inzicht  Productinformatie                                              Ergonomie                                                               Kook- en bereidingstechnieken Opdeeltechniek brunoise Woordclusters :                       Kattenklauw                                           Sambal                                                 Ketjap                                             Vegetarisch
Les:  Vegetarische Nasi Goreng             Lestijd:50 minuten
Doel van de les:Het leren afkoken en bakken van rijst
     

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Steelpan/Koekenpan (sauteuse)/Groene plank/kuntstof spatel/Dunschiller/Koksmes/Afval bakje/Antislip matje. Rijst            Nasikruiden                  Prei                               Wortel                           Ketjap                Sambal                       olijfolie
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3                                                          verschillende niveaus ):
Individueel/groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten .Het  begrip ruim kokend water.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen/nadoen/zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): Let op:Kattenklauw
Let op: Kattenklauw . De rijst moet koud zijn eer het gebakken wordt.

 

Competentie: Bereidingstechniek Koken/Bakken                  CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Houten spatel Lucifers of aansteker
Koekenpan ( sauteuse)/ wok  
Opdienschaal  
Koksmes  
Antislip mat  
Snijplank rood   ( Voor de kip).  
Snijplank groen ( voor de groente )  

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Olijfolie Nasikruiden
Kipfilet 100 gram Ketjap
Zout / Peper Sambal
Prei/wortel/ui/taugé  
(Gekookte ) rijst  ( 50 gram per persoon).  
   
   

 

Technieken:
Bakken in olijfolie  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Gasfornuis  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het bakken van rijst (nasi ).    (Werkwijze)

 

Combinatieles : Kook – en bereidingstechniek/ Opdeeltechniek(brunoise).

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Kook de rijst  ( zie werkblad koken : Het koken van rijst ).

O Spoel na het koken de rijst af met koud water.

O Laat de afgekoelde rijst goed uitlekken.

O Snij de groenten Brunoise ( zie werkblad opdeeltechnieken:brunoise snijden).

O Snij met een koksmes de kipfilet ( zie werkblad opdeeltechnieken:brunoise snijden).

O Roerbak de gesneden groente ( zie werkblad Bakken:Het roerbakken van groenten ).

O Bak de brunoise gesneden kipfilet ( zie werkblad Bakken: Het bakken van kipfilet).

O Bak de nasikruiden ( pasta) met het kipfilet mee.

O Meng de gebakken kipfilet en de roer gebakken groenten samen met de rijst door elkaar.

O Breng de nasi op smaak met sambal/ketjap

 

 

 

Laat het controleren en eventueel aftekenen door je docent(e)
Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™