Les 9: Koken van groentensoep

Lesopbouw

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken             binnen de horeca
Item : Bereiden van een groentesoep
 
Niveau: basis niveau
 Kernbegrippen:Persoonlijkeveiligheid Materiaalkennis                                              Ontwikkeling technischinzicht Productinformatie                                                Ergonomie                                                                     Kook- en bereidingstechnieken Opdeeltechniek brunoise Woordclusters :                          Steelpan                                   Antislip                                Opdeeltechniek Brunoise Kattenklauw
Les: Heldere groentesoep        ( brunoise gesneden groenten)                      Lestijd:50 minuten
Doel van de les:Aanleren van de kooktechniek koken en de opdeeltechniek :brunoise.
     

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
 Steelpan/Groene plank/Dunschiller/ Koksmes /Afval bakje/Antislip matje/Bakjes voor gesneden paprika/prei/wortel. Water                        Bouillonblokje                   Wortel                                              Prei                                             Paprika                                 Vermicelli                                     Gehakt
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3                                                 verschillende niveaus ):
Individueel/groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten . Uitleg van het belang om gelijkmatige blokjes te snijden ( 4mm).Uitleg belang van het apart afkoken van de gehaktballetjes.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen/nadoen/zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): Kattenklauw
Let op: Kattenklauw

 

Competentie: Bereidingstechniek : koken                  CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Steelpan Eetlepels 2 x (proeven)
Lucifers of aansteker Opscheplepel
Antislip mat Diepbord
Groene snijplank Lepel
Koksmes Servet
Afvalbak  
Groentebak  

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Water ( 1 liter).  
Bouillonblokje ( 2 x).  
Prei  ( 1 x ).  
Wortel ( 1 x ).  
Paprika ( 1 x ).  
Vermicelli  
   

 

Technieken:
Koken  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Gasfornuis  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Groentesoep                (werkwijze)

 

Combinatie les: Bereidingstechniek koken en opdeeltechnieken (brunoise). 

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Snij alle benodigde groente volgens de opdeeltechniek brunoise                                                                                ( zie werkblad opdeel- techniek brunoise).

O Doe water in de steelpan.

O Voeg aan het water 2 x een bouillonblokje toe.

O Steek het gasfornuis met de aansteker aan.

O Zet de steelpan op het gasfornuis.

O Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook.

O Voeg de brunoise gesneden groenten toe aan de bouillon.

O Laat dit 10 minuten zachtjes doorkoken.

O Voeg een handje vol vermicelli toe aan de soep.

O Proef met behulp van 2 eetlepels de soep.

O Breng eventueel de soep opsmaak met zout en peper.

O Schep de groentesoep over in een diepbord

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™