Les 7: Bakken/wentelteefje

Lesopbouw

Formulier: Leerplan CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek binnen de horeca.
Item : Bakken in een koekenpan ( sauteuse)
 
Niveau: basis niveau
 Kernbegrippen:                                                       Persoonlijke veiligheid                                    Ergonomie                  Materiaalkennis                                          Ontwikkeling technisch inzicht                    Product informatie                                        Kook- en bereidingstechniek  Woordclusters :                             Koekenpan                                              Sauteuse                                                   Giftige blauwe walm                            Margarine                     Wentelteefjes                                               Kaneel                                                      Paletmes
Les: Bakken van: Wentelteefjes               Lestijd:50 minuten
Doel van de les:De lln is instaat om na de oefening een wentelteefje te presenteren

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Gasstel/ Mes/vork/Aansteker/Servet/Koekenpan ( sauteuse)/Ovenwanten/Paletmes/Klein bord. Witbrood                            Margarine                                     Zout                                                      Melk                                                      Kaneel                                       Ei                                                        Suiker.
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Voordoen bakken van een wentelteefje.( werkwijze)Uitleg van het recept..
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op : De leerlingen mogen zelf niet de olie/boter zo verhitten dat er Acreoline ontsaat. Houd altijd een passende deksel binnen handbereik om een beginnende brand in de kiem te smoren.              

 

Competentie: Bereidingstechniek Bakken                               CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Paletmes Aansteker/lucifers
Koekenpan ( sauteuse)  
Diepbord  
2 x een eetlepel  
Garde Klein bordje
  Mes/vork
  Servet

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
2 x een witte boterham  
1 x ei  
4 eetlepels melk  
Margarine ( 25 gram) = een klontje  
Suiker  
Kaneel  
Zout  

 

Technieken:
Bakken in boter  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Gasfornuis  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het bakken van wentelteefjes           (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Breek het ei en doe dit in het diepe bord.

O Doe de 4 eetlepels melk bij het ei.

O Doe nu 1 eetlepel suiker en een snufje kaneel bij het ei.

O Roer met de garde de melk en het ei goed door elkaar.

O Leg de 2 witte boterhammen in het mengsel.

O Laat het mengsel even intrekken.

O Steek het gasstel met de aansteker aan.

O Plaats de koekenpan op het gasstel.

O Doe een klein klontje boter in de koekenpan en laat de boter bruin worden.

O Leg de 2 boterhammen in de koekenpan.

O Bak het wentelteefje aan één kant mooi bruin.

O Keer het wentelteefje om.

O Leg met het paletmes het wentelteefje op het bord.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™