Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek binnen de horeca. | |
Item : Bakken in een koekenpan ( sauteuse) | |
Niveau: basis niveau | |
Kernbegrippen: Persoonlijke veiligheid Ergonomie Materiaalkennis Ontwikkeling technisch inzicht Product informatie Kook- en bereidingstechniek | Woordclusters : Koekenpan Sauteuse Giftige blauwe walm Margarine Wentelteefjes Kaneel Paletmes |
Les: Bakken van: Wentelteefjes | Lestijd:50 minuten |
Doel van de les:De lln is instaat om na de oefening een wentelteefje te presenteren |
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Gasstel/ Mes/vork/Aansteker/Servet/Koekenpan ( sauteuse)/Ovenwanten/Paletmes/Klein bord. | Witbrood Margarine Zout Melk Kaneel Ei Suiker. |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel / groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Voordoen bakken van een wentelteefje.( werkwijze)Uitleg van het recept.. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen / nadoen / zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten les | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): | |
Let op : De leerlingen mogen zelf niet de olie/boter zo verhitten dat er Acreoline ontsaat. Houd altijd een passende deksel binnen handbereik om een beginnende brand in de kiem te smoren. |
Competentie: Bereidingstechniek Bakken CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Paletmes | Aansteker/lucifers |
Koekenpan ( sauteuse) | |
Diepbord | |
2 x een eetlepel | |
Garde | Klein bordje |
Mes/vork | |
Servet |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
2 x een witte boterham | |
1 x ei | |
4 eetlepels melk | |
Margarine ( 25 gram) = een klontje | |
Suiker | |
Kaneel | |
Zout |
Technieken: | |
Bakken in boter | |
Apparatuur: | |
Gasfornuis | |
Receptuur voor: Het bakken van wentelteefjes (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Breek het ei en doe dit in het diepe bord.
O Doe de 4 eetlepels melk bij het ei.
O Doe nu 1 eetlepel suiker en een snufje kaneel bij het ei.
O Roer met de garde de melk en het ei goed door elkaar.
O Leg de 2 witte boterhammen in het mengsel.
O Laat het mengsel even intrekken.
O Steek het gasstel met de aansteker aan.
O Plaats de koekenpan op het gasstel.
O Doe een klein klontje boter in de koekenpan en laat de boter bruin worden.
O Leg de 2 boterhammen in de koekenpan.
O Bak het wentelteefje aan één kant mooi bruin.
O Keer het wentelteefje om.
O Leg met het paletmes het wentelteefje op het bord.