Les 10: koken van Hutspot

Lesopbouw

Formulier: Leerplan                  CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken binnen de horeca
Item : Koken van Hutspot
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                                             Persoonlijkeveiligheid                            Materiaalkennis                                                           Ontwikkeling technisch inzicht                                    Productinformatie                                                                    Ergonomie                                                                              Kook en bereidingstechnieken Opdeeltechniekbrunoise/snipperen Woordclusters :              Kattenklauw                           Antislip Opdeeltechniek Brunoise/snipperen
Les: Koken van Hutspot                                    Lestijd:50 minuten
Doel van de les:Het leren afkoken van wortelen/aardappelen/ui (in combinatie)
     

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
 Steelpan/Bord/mes/vork/servet/Groene plank /Dunschiller/ Koksmes/Afval bakje/Antislip matje. Wortelen                               Ui                                         Zout en peper
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3                                                              verschillende niveaus ):
Individueel/groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten . Uitleg van het belang van correcte                                                                                                     snijdwijze blokjes ( 4mm).De blokjes van de aardappel gelijk aan die van de                                                                   wortel. De ui gelijkmatig snipperen.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen/nadoen/zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): Let op:Kattenklauw
 

 

Competentie: Bereidingstechniek : koken             CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Steelpan Theelepel
Lucifers of aansteker Vork
Houten spatel Stamper
Antislip mat + groene plank Plat bord
koksmes Mes/vork
Afvalbak Servet
Groentebak  

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Wortel ( 250 gram)  
Aardappel ( 500 gram)  
Ui    ( 3 x )  
Zout en peper.  
   
   
   

 

Technieken:
Koken  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Gasfornuis  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het koken van water              (werkwijze)

 

Combinatie les: Bereidingstechniek koken + opdeeltechniek Brunoise.

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Snij de wortel /ui /aardappel volgens de opdeeltechniek brunoise .

O Gebruik hiervoor het werkblad voor opdeeltechniek brunoise/snipperen.

O Doe water in de steelpan.

O Voeg de wortel/aardappel en ui toe aan het water. + een ½ theelepel zout + beetje peper.

O Steek het gasfornuis met de aansteker of lucifer aan.

O Plaats de steelpan op het gasfornuis.

O Breng het geheel aan de kook.

O Prik met een vork in de aardappelen/wortelen om te kijken of dit gaar is.

O Giet de Hutspot af in de gootsteen.

O Stamp de aardappelen/wortelen en ui door elkaar.

O Schep de hutspot over op een plat bord.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™