Les 8: Bakken/pannenkoeken

Lesopbouw

Formulier: Leerplan CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek binnen de horeca.
Item : Bakken in een koekenpan
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen: Persoonlijkeveiligheid            Ergonomie                   Materiaalkennis             Ontwikkeling technisch inzicht Product informatieKook- en bereidingstechniek  Woordclusters:                                                      Koekenpan                                                    sauteuse                                                                                 Giftige blauwe walm                            Margarine       Kaneel                                                     Paletmes                                      Pannenkoekenmix
Les: Bakken van: Pannenkoeken             Lestijd:50 minuten
Doel van de les:De lln is instaat om na de oefening een pannenkoek met suiker te presenteren

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Gasstel/ Mes/vork-/Aansteker/Servet/Koekenpan ( sauteuse)Ovenwanten/Paletmes/Klein bord Pannenkoekmix                Margarine                                    Zout                                 Melk                                       Kaneel                                               Suiker
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van  3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Voordoen bakken van pannenkoeken.( werkwijze)Uitleg van het recept.. Tip: Het beslag van de pannenkoek moet “droog”zijn alvorens je de pannenkoek  omdraait.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op : De leerlingen mogen zelf niet de olie/boter zo verhitten dat er Acreoline ontstaat. Houd altijd een passende deksel binnen handbereik om een beginnende brand in de kiem te smoren. Een brand in een koekenpan  ( vlam in de pan) nooit blussen met water!! 

 

Competentie: Bereidingstechniek Bakken                       CVB             

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Paletmes Aansteker/lucifers
Koekenpan ( sauteuse) Bordje
Beslagkom Mes/vork
Weegschaal Servet
Litermaat  
Kleine pollepel  
Garde  

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Pannenkoekenmix 200 gram  
1 x ei  
4 dl. melk  
Margarine  
Stroop/suiker  
Melk  
Zout  

 

Technieken:
Bakken in boter  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Gasfornuis  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het bakken van Pannenkoeken        (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Doe in de beslagkom een ei en de 200 gram pannenkoekenmix.

O Doe de 4 deciliter melk bij de mix.

O Roer met de garde de melk,het ei en de mix goed door elkaar.

O Steek het gasstel met de aansteker aan.

O Plaats de koekenpan op het gasstel.

O Doe een klein klontje boter in de koekenpan en laat de boter bruin worden.

O Schep met de pollepel een lepel beslag in de koekenpan.

O Bak de pannenkoek aan één kant mooi bruin.

O Keer de pannenkoek om ( pas als de bovenkant “droog”is!).

O Leg met het paletmes de gebakken pannenkoek op het bord.

O Nu kun je de pannenkoek versieren met stroop of suiker.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™