Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek binnen de horeca. | |
Item : Bakken in een koekenpan | |
Niveau: Basis niveau | |
Kernbegrippen: Persoonlijkeveiligheid Ergonomie Materiaalkennis Ontwikkeling technisch inzicht Product informatieKook- en bereidingstechniek | Woordclusters: Koekenpan sauteuse Giftige blauwe walm Margarine Kaneel Paletmes Pannenkoekenmix |
Les: Bakken van: Pannenkoeken | Lestijd:50 minuten |
Doel van de les:De lln is instaat om na de oefening een pannenkoek met suiker te presenteren |
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Gasstel/ Mes/vork-/Aansteker/Servet/Koekenpan ( sauteuse)Ovenwanten/Paletmes/Klein bord | Pannenkoekmix Margarine Zout Melk Kaneel Suiker |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel / groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Voordoen bakken van pannenkoeken.( werkwijze)Uitleg van het recept.. Tip: Het beslag van de pannenkoek moet “droog”zijn alvorens je de pannenkoek omdraait. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen / nadoen / zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten les | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): | |
Let op : De leerlingen mogen zelf niet de olie/boter zo verhitten dat er Acreoline ontstaat. Houd altijd een passende deksel binnen handbereik om een beginnende brand in de kiem te smoren. Een brand in een koekenpan ( vlam in de pan) nooit blussen met water!! |
Competentie: Bereidingstechniek Bakken CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Paletmes | Aansteker/lucifers |
Koekenpan ( sauteuse) | Bordje |
Beslagkom | Mes/vork |
Weegschaal | Servet |
Litermaat | |
Kleine pollepel | |
Garde |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Pannenkoekenmix 200 gram | |
1 x ei | |
4 dl. melk | |
Margarine | |
Stroop/suiker | |
Melk | |
Zout |
Technieken: | |
Bakken in boter | |
Apparatuur: | |
Gasfornuis | |
Receptuur voor: Het bakken van Pannenkoeken (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Doe in de beslagkom een ei en de 200 gram pannenkoekenmix.
O Doe de 4 deciliter melk bij de mix.
O Roer met de garde de melk,het ei en de mix goed door elkaar.
O Steek het gasstel met de aansteker aan.
O Plaats de koekenpan op het gasstel.
O Doe een klein klontje boter in de koekenpan en laat de boter bruin worden.
O Schep met de pollepel een lepel beslag in de koekenpan.
O Bak de pannenkoek aan één kant mooi bruin.
O Keer de pannenkoek om ( pas als de bovenkant “droog”is!).
O Leg met het paletmes de gebakken pannenkoek op het bord.
O Nu kun je de pannenkoek versieren met stroop of suiker.