Formulier: CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek binnen de horeca. | |
Item : bakken in de koekenpan ( sauteuse) | |
Niveau: Basis niveau | |
Kernbegrippen: Persoonlijkeveiligheid Ergonomie Materiaalkennis Ontwikkelingtechnischinzicht Productinformatie Kook en bereidingstechniek | Woordclusters : Koekenpan Sauteuse Giftige blauwe walm( Arcreoline)Margarine Peper Uitbruisen Persoonlijke veiligheid |
Les: Bakken van: Gehaktballetjes | Lestijd:50 minuten |
Doel van de les:De lln is instaat om na deze les op een correcte wijze de kook- en bereidings- technieken bakken op gehaktballetjes toe te passen |
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Gasstel/Mes/vork/ Aansteker/ Servet,koekenpan( sauteuse)/ Ovenwanten/kunststoflepen/ Klein bord. | Rundergehakt Margarine Zout Peper |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel / groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg werkwijze en aandachtspunten zoals : Het belang van goed gerolde gehaktballen zonder scheuren.Uitleg waarom gehaktballen met scheuren niet goed wil bakken | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen / nadoen / zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten les | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): | |
Let op : De leerlingen mogen zelf niet de olie/boter zo verhitten dat er Acreoline ontstaat.Houd altijd een passende deksel binnen handbereik om een beginnende brand in de kiem te smoren.Een brand nooit blussen met water!! |
Competentie: Bereidingstechniek Bakken CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Paletmes | Klein bordje |
Koekenpan ( sauteuse) | |
Opdienschaal | |
1 x een eetlepel | |
Maatbeker | |
Beslagkom | |
Weegschaal |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Margarine 50 gram | |
1 x ei | |
Zout / Peper | |
Paneermeel ( 2 eetlepels) | |
Water ( 1 deciliter) | |
Gehakt ( 250 gram) | |
Technieken: | |
Bakken in boter | |
Apparatuur: | |
Gasfornuis | |
Receptuur voor: Het bakken van gehaktballetjes (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Doe het gehakt in een beslagkom.
O Doe het ei bij het gehakt.
O Doe 2 x een eetlepel paneermeel bij het gehakt.
O Strooi een beetje peper en een snufje zout over het gehakt.
O Kneed met de handen het gehakt door elkaar.
O Draai met de hand kleine gehaktballetjes en leg deze op het bordje.
O Let erop dat de gehaktballetjes even groot gedraaid zijn!!.
O Doe de 50 gram boter in de koekenpan.
O Laat de boter even uitbruisen .
O Als de boter bruin is doe je de gehaktballetjes in de koekenpan.
O Bak de gehaktballetjes bruin ( af en toe even omdraaien).
O Doe vuur op laag.
O Doe de deksel schuin op de pan.
O Doe het water voorzichtig bij de gebakken gehaktballetjes.
O Kook de gehaktballetjes met de jus op.
O Doe de gehaktballetje in een opdienschaal.
Laat het controleren en eventueel aftekenen door je docent(e) |