Les 9: Bakken/gehaktballetjes

Lesopbouw

Formulier: CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek  binnen de horeca.
Item : bakken in de koekenpan ( sauteuse)
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                       Persoonlijkeveiligheid                          Ergonomie        Materiaalkennis                              Ontwikkelingtechnischinzicht Productinformatie                                       Kook en bereidingstechniek  Woordclusters :                                      Koekenpan                                            Sauteuse                                                         Giftige blauwe walm( Arcreoline)Margarine                                                         Peper                                                        Uitbruisen                                                            Persoonlijke veiligheid
Les: Bakken van: Gehaktballetjes               Lestijd:50 minuten
Doel van de les:De lln is instaat om na deze les op een correcte wijze de kook- en bereidings-     technieken bakken op gehaktballetjes toe te passen

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
 Gasstel/Mes/vork/ Aansteker/ Servet,koekenpan( sauteuse)/ Ovenwanten/kunststoflepen/ Klein bord. Rundergehakt                        Margarine                           Zout                                               Peper  
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten zoals : Het belang van goed gerolde  gehaktballen zonder scheuren.Uitleg waarom gehaktballen met scheuren niet goed wil bakken
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op : De leerlingen mogen zelf niet de olie/boter zo verhitten dat er Acreoline ontstaat.Houd altijd een passende deksel binnen handbereik om een beginnende brand in de kiem te smoren.Een brand nooit blussen met water!! 

 

Competentie: Bereidingstechniek Bakken                     CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Paletmes Klein bordje
Koekenpan ( sauteuse)  
Opdienschaal  
1 x een eetlepel  
Maatbeker  
Beslagkom  
Weegschaal  

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Margarine 50 gram  
1 x ei  
Zout / Peper  
Paneermeel ( 2 eetlepels)  
Water ( 1 deciliter)  
Gehakt ( 250 gram)  
   

 

Technieken:
Bakken in boter  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Gasfornuis  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het bakken van gehaktballetjes        (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Doe het gehakt in een beslagkom.

O Doe het ei bij het gehakt.

O Doe 2 x een eetlepel paneermeel bij het gehakt.

O Strooi een beetje peper en een snufje zout over het gehakt.

O Kneed met de handen het gehakt door elkaar.

O Draai met de hand kleine gehaktballetjes en leg deze op het bordje.

O Let erop dat de gehaktballetjes even groot gedraaid zijn!!.

O Doe de 50 gram boter in de koekenpan.

O Laat de boter even uitbruisen  .

O Als de boter bruin is doe je de gehaktballetjes in de koekenpan.

O Bak de gehaktballetjes bruin ( af en toe even omdraaien).

O Doe vuur op laag.

O Doe de deksel schuin op de pan.

O Doe het water voorzichtig bij de gebakken gehaktballetjes.

O Kook de gehaktballetjes met de jus op.

O Doe de gehaktballetje in een opdienschaal.

 

 

 

Laat het controleren en eventueel aftekenen door je docent(e)
Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™