Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek binnen de horeca. | |
Item : Bakken in de koekenpan ( sauteuse) | |
Niveau: Basis niveau | |
Kernbegrippen: Persoonlijkeveiligheid Ergonomie Materiaalkennis Ontwikkeling technisch inzicht Product informatie Kook- en bereidingstechniek | Woordclusters : Koekenpan sauteuse Rulbakken Margarine Peper Uitbruisen Persoonlijke veiligheid De term:“snufje ( een snufjjezout) |
Les: Bakken van: Gehakt ( rulbakken ) | Lestijd:50 minuten |
Doel van de les:De lln is instaat om na deze les op een correcte wijze de kook- en bereidingstechniek rulbakken toe te passen. |
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Gasstel/Mes/vork/Aansteker/Servet/Koekenpan( sauteuse)/Ovenwanten/kunststoflepel/Klein bord | Rundergehakt Margarine Zout Peper |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel / groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg werkwijze en aandachtspunten zoals : Het demonstreren van “rul bakken”Uitleg waarom het van groot belang is dat “rul bakken”op hoog vuur geschied. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen / nadoen / zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten les |
Competentie: Bereidingstechniek Bakken CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Houten lepel | |
Koekenpan ( sauteuse) | |
Opdienschaal | |
Beslagkom | |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Margarine 50 gram | |
Gehakt ( 250 gram). | |
Zout ( ½ theelepel). | |
Peper | |
Technieken: | |
Bakken in boter | |
Apparatuur: | |
Gasfornuis | |
Receptuur voor: Het rulbakken van gehakt (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Meng een ½ theelepel zout door het gehakt + een beetje peper
O Steek het gasstel aan met een lucifer of aansteker.
O Doe de 50 gram boter in de koekenpan.
O Laat de boter uitbruisen .
O Als de boter bruin is voeg je het gehakt toe.
O Met de houtenspatel bak je al roerend het gehakt bruin.(dit heet rulbakken).
O Doe het rulgebakken gehakt in een opdienschaal.