Les 10: Bakken/rulbakken van gehakt

Lesopbouw

Formulier: Leerplan CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek binnen de horeca.
Item : Bakken in de koekenpan ( sauteuse)
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                 Persoonlijkeveiligheid                               Ergonomie                                           Materiaalkennis                                 Ontwikkeling technisch inzicht           Product informatie                                       Kook- en bereidingstechniek Woordclusters :                                               Koekenpan                                      sauteuse                                       Rulbakken                                 Margarine                                             Peper                                      Uitbruisen                                   Persoonlijke veiligheid                                                        De term:“snufje ( een snufjjezout)
Les: Bakken van: Gehakt ( rulbakken )              Lestijd:50 minuten
Doel van de les:De lln is instaat om na deze les op een correcte wijze de kook- en bereidingstechniek rulbakken  toe te passen.

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Gasstel/Mes/vork/Aansteker/Servet/Koekenpan( sauteuse)/Ovenwanten/kunststoflepel/Klein bord  Rundergehakt                         Margarine                                            Zout                                                      Peper
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten zoals : Het demonstreren van “rul bakken”Uitleg waarom het van groot belang is dat “rul bakken”op hoog vuur geschied.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les

 

Competentie: Bereidingstechniek Bakken               CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Houten lepel  
Koekenpan ( sauteuse)  
Opdienschaal  
Beslagkom  
   
   
   

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Margarine 50 gram  
Gehakt ( 250 gram).  
Zout  ( ½ theelepel).  
Peper  
   
   
   

 

Technieken:
Bakken in boter  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Gasfornuis  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het rulbakken van gehakt               (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Meng een ½ theelepel zout door het gehakt + een beetje peper

O Steek het gasstel aan met een lucifer of aansteker.

O Doe de 50 gram boter in de koekenpan.

O Laat de boter uitbruisen .

O Als de boter bruin is voeg je het gehakt toe.

O Met de houtenspatel bak je al roerend het gehakt bruin.(dit heet rulbakken).

O Doe het rulgebakken gehakt in een opdienschaal.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™