Warning: Use of undefined constant MEBAK_LITE_PATH - assumed 'MEBAK_LITE_PATH' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/pdgv396801/domains/culinairevraagbank.nl/public_html/wp-content/plugins/myeasybackup/myeasybackup.php on line 136
Les 11: Bakken in de oven/Vlechtbroodje | Culinaire vraagbank - vakdidactiek horeca

Les 11: Bakken in de oven/Vlechtbroodje

Lesopbouwong>

Formulier: CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek  binnen de horeca.
Item : Bakken in de oven
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                                       Persoonlijkeveiligheid                                                   Ergonomie                                                                Materiaalkennis                                                         Ontwikkeling technisch inzicht                                         Product informatie                                                             Kook- en bereidingstechniek Woordclusters :       Vlechten
Les: Bakken van een vlechtbroodje                           Lestijd:50 minuten
Doel van de les:De lln is na de les instaat om van een pizzadeeg een vlechtbrood te maken en af te bakken.

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Oven/ Ovenwanten/ Bordje/Mes/vork/servet.  Pizzamix                                  Water                                         Ei
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg : Deeg bereiding en het demonstreren van de techniek/vlechtbrood.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op : Juiste oven temperatuur voor het afbakken : 220 gr.C.

Competentie: Bereidingstechniek Bakken               CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Bakplaat ovenhandschoenen
Broodmandje  
Servet  
Kwastje  
Beslagkom  
Weegschaal  
Witte snijplank  

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Wit broodmix ( 500 gram).  
Margarine ( 25 gram).  
Water 3 deciliter  
Bloem ( beetje voor op de werkbank).  
   
   
   

 

Technieken:
Bakken in de oven  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Oven  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het bakken van vlechtbroodje         ( werkwijze)             

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Zet de oven aan op een temperatuur van 220 graden.

O Doe de broodmix in een beslagkom en doe er 3 deciliter water bij.

O Doe de boter ( in kleine stukjes ) in de beslagkom.

O Kneed alles met de hand door elkaar tot er een mooi deeg ontstaat.

O Doe een doek over de beslagkom en laat het deeg even rijzen. ( 15 minuten).

O Verdeel het deeg in 3 stukken.

O Rol  de stukken in reepjes .( doe een beetje bloem op de witte plank).

O De docent(e) doet de vlecht 1 x voor !

 

O Maak een vlecht .

O Leg het broodje nu op de bakplaat.

O Strijk met een kwast het vlechtbroodje in met eigeel. ( let er op dat er géén eigeel op de

    Bakplaat komt!!!).

O  Zet de bakplaat in het midden van de oven.

O Bak het vlechtbroodje in 8 minuten af.

O Presenteer het broodje in een broodmandje met een servet.

Improve Your Life, Go The myEASY Way™