Warning: Use of undefined constant MEBAK_LITE_PATH - assumed 'MEBAK_LITE_PATH' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/pdgv396801/domains/culinairevraagbank.nl/public_html/wp-content/plugins/myeasybackup/myeasybackup.php on line 136
Les 12: Bakken in de oven/pizza | Culinaire vraagbank - vakdidactiek horeca

Les 12: Bakken in de oven/pizza

Lesopbouwg>

Formulier: CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek  binnen de horeca.
Item : Bakken in de oven
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:-          Persoonlijke veiligheid-          Ergonomie-          Materiaalkennis-          Ontwikkeling technisch inzicht-          Product informatie–          Kook- en bereidingstechniek–          Opdeeltechnieken : Brunoise Woordclusters :-          Pizza–          Oregano–          Knoflook
Les: Bakken van een Pizza                        Lestijd:50 minuten
Doel van de les:De lln is na de les instaat om zelfstandig een Pizza te bereiden en  af te bakken

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
–          Oven-          Ovenwanten-          Pizza bakbodem-          Bordje-          Mes/vork/servet PizzamixTomatenpureePaprika/olijvenUi/Kaas/OreganoKnoflook
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van  3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg : Samenstelling van een pizza ( recept) + Uitleg werkwijze
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op : Juiste oven temperatuur voor het afbakken van een Pizza: 220 gr.C. 

 

Competentie: Bereidingstechniek Bakken               CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Pizzavorm ovenhandschoenen
koksmes Weegschaal
Eetlepel Theedoek
Beslagkom Bord
Kwastje Mes/vork
Antislip mat Servet
Snijplank groen  

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Pizzamix ( 125 gram). Knoflook ( ½ teentje).
4 Zwarte olijven. Italiaanse kruiden
½ Paprika.  
1 Ui.  
Olijfolie ( 3 eetlepels).  
Geraspte kaas ( 4 eetlepels).  
Tomatenpuree ( 1 blikje).  

 

Technieken:
Bakken in de oven  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Oven  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Pizza                             ( werkwijze)             

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Zet de oven aan op een temperatuur van 220 graden.

O Leg een antislip mat + een groene snijplank op de werkbank.

O Snij de ½ paprika in blokjes ( brunoise).

O Schil de ui en snipper de ui.

O Snij de knoflook in kleine stukjes.

O Open het blikje met tomatenpuree 

O Laat alle ingrediënten op de groene snijplank .

O Doe de 125 gram pizzamix in de beslagkom.

O Doe bij de pizzamix  5 x een eetlepel met water + 2 eetlepels met olijfolie.

O Kneed met de hand de mix tot een pizzadeeg.

O Laat het deeg in de beslagkom even rijzen ( doe een doek over de beslagkom).

O Vet met een kwastje de pizza deegvorm in met olijfolie.( niet te vet!!).

O Doe het deeg in de pizza deegvorm.

O Ga met het kwastje de bodem bedekken met de tomatenpuree.

O Leg nu de gesneden paprika en de gesnipperde ui op de bodem.

O Strooi de geraspte kaas over de pizza + de knoflook + de Italiaanse kruiden

O Versier de pizza met de 4 zwarte olijven.

O Zet de pizza in het midden van de oven.

O Bak de pizza in 20 minuten af

O Presenteer de pizza op een bord.

Improve Your Life, Go The myEASY Way™