Formulier: CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek binnen de horeca. | |
Item : Bakken in de oven | |
Niveau: Basis niveau | |
Kernbegrippen:- Persoonlijke veiligheid- Ergonomie- Materiaalkennis- Ontwikkeling technisch inzicht- Product informatie– Kook- en bereidingstechniek– Opdeeltechnieken : Brunoise | Woordclusters :- Pizza– Oregano– Knoflook |
Les: Bakken van een Pizza | Lestijd:50 minuten |
Doel van de les:De lln is na de les instaat om zelfstandig een Pizza te bereiden en af te bakken |
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
– Oven- Ovenwanten- Pizza bakbodem- Bordje- Mes/vork/servet | PizzamixTomatenpureePaprika/olijvenUi/Kaas/OreganoKnoflook |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel / groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg : Samenstelling van een pizza ( recept) + Uitleg werkwijze | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen / nadoen / zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten les | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): | |
Let op : Juiste oven temperatuur voor het afbakken van een Pizza: 220 gr.C. |
Competentie: Bereidingstechniek Bakken CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Pizzavorm | ovenhandschoenen |
koksmes | Weegschaal |
Eetlepel | Theedoek |
Beslagkom | Bord |
Kwastje | Mes/vork |
Antislip mat | Servet |
Snijplank groen |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Pizzamix ( 125 gram). | Knoflook ( ½ teentje). |
4 Zwarte olijven. | Italiaanse kruiden |
½ Paprika. | |
1 Ui. | |
Olijfolie ( 3 eetlepels). | |
Geraspte kaas ( 4 eetlepels). | |
Tomatenpuree ( 1 blikje). |
Technieken: | |
Bakken in de oven | |
Apparatuur: | |
Oven | |
Receptuur voor: Pizza ( werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Zet de oven aan op een temperatuur van 220 graden.
O Leg een antislip mat + een groene snijplank op de werkbank.
O Snij de ½ paprika in blokjes ( brunoise).
O Schil de ui en snipper de ui.
O Snij de knoflook in kleine stukjes.
O Open het blikje met tomatenpuree
O Laat alle ingrediënten op de groene snijplank .
O Doe de 125 gram pizzamix in de beslagkom.
O Doe bij de pizzamix 5 x een eetlepel met water + 2 eetlepels met olijfolie.
O Kneed met de hand de mix tot een pizzadeeg.
O Laat het deeg in de beslagkom even rijzen ( doe een doek over de beslagkom).
O Vet met een kwastje de pizza deegvorm in met olijfolie.( niet te vet!!).
O Doe het deeg in de pizza deegvorm.
O Ga met het kwastje de bodem bedekken met de tomatenpuree.
O Leg nu de gesneden paprika en de gesnipperde ui op de bodem.
O Strooi de geraspte kaas over de pizza + de knoflook + de Italiaanse kruiden
O Versier de pizza met de 4 zwarte olijven.
O Zet de pizza in het midden van de oven.
O Bak de pizza in 20 minuten af
O Presenteer de pizza op een bord.