Les 2: Frituren/juliënne gesneden aardappel

Lesopbouw

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken  binnen de horeca
Item : Frituren van een aardappel ( model julliënne ) ( friet)
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                                            Persoonlijkeveiligheid                                             Materiaalkennis                                                               Ontwikkeling  technisch inzicht                        Productinformatie Ergonomie                                            Kook en bereidingstechnieken frituren Opdeeltechniek Juliënne Woordclusters :                                Antislip                             Opdeeltechniek                     Juliënne                         Kattenklauw Schuimspaan                             Uitlekbak
Les: Frituren van juliënne gesneden aardappel          Lestijd:50 minuten
Doel van de les:Het leren frituren van juliënne gesneden aardappel ( frites).

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
 Groentebak/water/ Frituur/ Groene plank/Droogdoek/Dunschiller/ Schuimspaan/ Koksmes/ fritesbak (uitlekbak)/Afval bakje/Antislip matje. –          Aardappel-          Zout
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3  verschillende niveaus ):
Individueel/groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten . Uitleg van het belang om gelijkmatig reepjes te snijden .Uitleg baktemperatuur voor frites ( 180. gr.C). Belang van goed uitlekken van frites.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen/nadoen/zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op: Kattenklauw

 

Competentie: Bereidingstechniek Frituren               CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Frituurbak  
Bordje  
Portioneerschep  
   
Mes/vork  
Servet  
   

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                    
Julienne gesneden aardappel ( reepjes) (patat).  
Zout  
   
   
   
   
   

 

Technieken:
Frituren  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Frituur  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het frituren van julienne gesneden aardappel     (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Snij de aardappel julienne ( zie werkblad opdeeltechnieken).

O Zet de frituur op een temperatuur van 180 graden.

O Droog de julienne gesneden aardappel af met een keukendoek.

O Leg de aardappelreepjes in de frituurmand.

O Frituur de aardappelreepjes (patat) tot ze goudgeel van kleur zijn.

O Doe het mandje in de uitlekstand van de frituur.

O Bak ( na 3 minuten uitlekken) de aardappelreepjes (patat)voor de 2e keer af.

O Doe het mandje in de uitlekstand van de frituur.

O Doe de uitgelekte gefrituurde aardappelreepjes(patat) in de frituurbak.

O Strooi wat zout over de gefrituurde aardappelreepjes en schud de aardappelreepjes op.

O Schep met de portioneerschep een portie gefrituurde aardappelreepjes ( patat) op een bord.

 

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™