Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken binnen de horeca | |
Item : Frituren van een aardappel ( model julliënne ) ( friet) | |
Niveau: Basis niveau | |
Kernbegrippen: Persoonlijkeveiligheid Materiaalkennis Ontwikkeling technisch inzicht Productinformatie Ergonomie Kook en bereidingstechnieken frituren Opdeeltechniek Juliënne | Woordclusters : Antislip Opdeeltechniek Juliënne Kattenklauw Schuimspaan Uitlekbak |
Les: Frituren van juliënne gesneden aardappel | Lestijd:50 minuten |
Doel van de les:Het leren frituren van juliënne gesneden aardappel ( frites). |
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Groentebak/water/ Frituur/ Groene plank/Droogdoek/Dunschiller/ Schuimspaan/ Koksmes/ fritesbak (uitlekbak)/Afval bakje/Antislip matje. | – Aardappel- Zout |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel/groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg werkwijze en aandachtspunten . Uitleg van het belang om gelijkmatig reepjes te snijden .Uitleg baktemperatuur voor frites ( 180. gr.C). Belang van goed uitlekken van frites. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen/nadoen/zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): | |
Let op: Kattenklauw |
Competentie: Bereidingstechniek Frituren CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Frituurbak | |
Bordje | |
Portioneerschep | |
Mes/vork | |
Servet | |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Julienne gesneden aardappel ( reepjes) (patat). | |
Zout | |
Technieken: | |
Frituren | |
Apparatuur: | |
Frituur | |
Receptuur voor: Het frituren van julienne gesneden aardappel (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Snij de aardappel julienne ( zie werkblad opdeeltechnieken).
O Zet de frituur op een temperatuur van 180 graden.
O Droog de julienne gesneden aardappel af met een keukendoek.
O Leg de aardappelreepjes in de frituurmand.
O Frituur de aardappelreepjes (patat) tot ze goudgeel van kleur zijn.
O Doe het mandje in de uitlekstand van de frituur.
O Bak ( na 3 minuten uitlekken) de aardappelreepjes (patat)voor de 2e keer af.
O Doe het mandje in de uitlekstand van de frituur.
O Doe de uitgelekte gefrituurde aardappelreepjes(patat) in de frituurbak.
O Strooi wat zout over de gefrituurde aardappelreepjes en schud de aardappelreepjes op.
O Schep met de portioneerschep een portie gefrituurde aardappelreepjes ( patat) op een bord.