Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel:De lln maken kennis met de schoonmaaktechnieken die gebruikt worden binnen de horeca | ||
Item : Schrappen | ||
Niveau: Basis niveau | ||
Kernbegrippen: Persoonlijke en bedrijfsveiligheid Materiaalkennis Product informatie Ontwikkeling technisch inzicht Ontwikkeling motoriek | Woordclusters:- Schrappen Officemesje Afvalbakje | |
Les: Schrappen | Lestijd: 50 minuten | |
Doel van de les:Het aanleren van de schoonmaak techniek “Schrappen” | ||
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Groene snijplank. Antislip mat. Officemesje. Afvalbak. Bak / pannetje voor het geschrapte product ( gevuld met water) Wortel (oefen grondstof). | |
Werkvormen | |
Klassikaal | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg van het nut van de schoonmaaktechniek “Schrappen” en de toepassingen in de receptuur. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen/nadoen/zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terugvragen nut en toepassing | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): | |
Let op: – Direct het schraapsel van de wortel in het afvalbakje en niet op de plank. / Ergonomie ( stand van de voeten /houding rug / e.d.) |
Competentie: Voorbereidingstechniek schrappen CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Steelpan ( gevuld met koud water). | |
Afvalbak | |
Officemes | |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Winterwortel 1 x | |
Technieken: | |
Schrappen | |
Apparatuur: | |
– | |
Werkwijze voor de voorbereidingstechniek schrappen van wortelen |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Schrap de wortelen met behulp van een officemes schoon.
O Schrappen: Pak de wortel in de linkerhand.
O Neem in de rechterhand het officemes.
O Houd de wortel boven de afvalbak.
O Ga met je mes langs de wortel van boven naar beneden ( schrappen).
O Doe deze techniek net zo lang dat de wortel mooi schoon geschrapt is.
O Was de wortel onder de koude kraan schoon.
O Leg de geschrapte wortel op de groene snijplank
Laat het controleren en eventueel aftekenen door je docent(e) |