Les 2: Schoonmaaktechniek/schrappen

Lesopbouw

Formulier: Leerplan                    CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel:De lln maken kennis met de schoonmaaktechnieken die gebruikt worden binnen de horeca
Item : Schrappen
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                                                                 Persoonlijke en bedrijfsveiligheid                                    Materiaalkennis                                                                      Product informatie                                                              Ontwikkeling technisch inzicht                                        Ontwikkeling motoriek Woordclusters:-          Schrappen                   Officemesje                  Afvalbakje
Les: Schrappen Lestijd: 50 minuten
Doel van de les:Het aanleren van de schoonmaak techniek “Schrappen”

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
 Groene snijplank.  Antislip mat.  Officemesje. Afvalbak. Bak / pannetje voor het geschrapte product ( gevuld met water) Wortel (oefen grondstof).
Werkvormen
Klassikaal
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg van het nut van de schoonmaaktechniek “Schrappen” en de toepassingen in de receptuur.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen/nadoen/zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terugvragen nut en toepassing
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op: – Direct het schraapsel van de wortel in het afvalbakje en niet op de  plank. / Ergonomie ( stand van de voeten /houding rug / e.d.)

 

Competentie: Voorbereidingstechniek schrappen                     CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Steelpan ( gevuld met koud water).
Afvalbak
Officemes

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                    
Winterwortel 1 x

 

Technieken:
Schrappen

 

Apparatuur:

 

Werkwijze voor de voorbereidingstechniek schrappen van wortelen

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Schrap de wortelen met behulp van een officemes schoon.

O Schrappen: Pak de wortel in de linkerhand.

O Neem in de rechterhand het officemes.

O Houd de wortel boven de afvalbak.

O Ga met je mes langs de wortel van boven naar beneden ( schrappen).

O Doe deze techniek net zo lang dat de wortel mooi schoon geschrapt is.

O Was de wortel onder de koude kraan schoon.

O Leg de geschrapte wortel op de groene snijplank

 

 

 

 

 

 

Laat het controleren en eventueel aftekenen door je docent(e)
Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™