Formulier: CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek binnen de horeca. | |
Item : Bakken in de oven | |
Niveau: Basis niveau | |
Kernbegrippen Persoonlijkeveiligheid Ergonomie Materiaalkennis Ontwikkeling technisch inzicht Productinformatie Kook- en bereidingstechniek | Woordclusters : Korstdeeg Kaneel Beignets |
Les: Bakken van Korstdeeg met gevuldmetAppel | Lestijd:50 minuten |
Doel van de les: De lln is na de les instaat om een korstdeeg gevuld met appel te presenteren |
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Oven/Ovenwanten/ Bordje/Mes/vork/servet. | Korstdeeg Appel Suiker Kaneel |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel / groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg : Werkwijze en receptuur van korstdeegproducten. Product informatie :Herkomst van Kaneel. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen / nadoen / zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten les | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): | |
Let op : Juiste oven temperatuur . Voor het afbakken van korstdeeg : 220 gr.C. |
Competentie: Bereidingstechniek Bakken CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Bakplaat | ovenhandschoenen |
Kom (voor het opgeklopte ei ) | beslagkom |
Kom ( voor het water) | eetlepel |
Garde | Koksmes |
Kwastje | Afvalbakje |
Antislip mat | Dunschiller |
Snijplank wit/groen |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Korstdeeg ( bladerdeeg) 2 plakjes | |
1 x een ei | |
1 x een appel | |
Suiker | |
Kaneel | |
Technieken: | |
Bakken in de oven | |
Apparatuur: | |
Oven | |
Receptuur voor: Korstdeeg gevuld met appel ( werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Leg een antislip mat + een groene snijplank op de werkbank
O Schil de appel met een dunschiller boven het afvalbakje.
O Leg de geschilde appel op de snijplank .
O Snij de appel doormidden en haal het klokhuis eruit.
O Snij de appel in schijfjes en doe deze in een beslagkom.
O Voeg 1 eetlepel suiker toe aan de appel + een beetje kaneel.
O Roer alles goed door elkaar.
O Zet de oven aan op een temperatuur van 220 graden.
O Leg nu op de antislip een witte snijplank.
O Leg naast de snijplank een bakplaat op de werkbank.
O Leg op de snijplank de 2 plakjes korstdeeg ( bladerdeeg).
O Maak met het kwastje de plakjes korstdeeg aan beide zijden nat met water.
O Leg de natte plakjes korstdeeg terug op het midden van de witte snijplank.
O Leg de knakworstjes in het midden van de plakjes korstdeeg.
O Rol het korstdeeg om het worstje heen.
O Bestrijk met behulp van het kwastje de bakplaat met water.
O Leg de korstdeegplakjes in het midden van de bakplaat.
O Doe het ei in een kom.
O Roer met een garde het ei los.
O Ga met het kwastje de opgerolde korstdeegplankjes insmeren met eigeel.
O Doe de bakplaat in het midden van de oven.
O Bak de korstdeeg plakjes in 20 minuten goudgeel.