Les 1: Bakken/aardappel( brunoise)

Lesopbouw

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek binnen de horeca.
Item : Bakken in een koekenpan
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen                                            Persoonlijke veiligheid                                     Ergonomie                   MateriaalkennisOntwikkeling                       Technisch inzicht                                               Product informatie                                             Kook- en bereidingstechniek Opdeeltechniek brunoise Woordclusters :                        Koekenpan                                           Sauteuse                                                       Giftige blauwe walm                      Margarine                                            Uitbruisen
Les: Bakken van: brunoise gesneden  aardappelen        Lestijd:50 minuten
Doel van de les:De lln is instaat om na de toepassing van de opdeeltechniek brunoise de kook- en bereidingstechniek bakken toe te passen
     

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Gasstel/ Mes/vork/Aansteker/Servet/Koekenpan ( sauteuse)/Ovenwanten/ Houtenlepel/Klein bord.  Aardappelen                 Margarine                                        Zout
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van   3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten Uitleg belang van gelijkmatig gesneden  blokjes aardappel.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op :Houd altijd een passende deksel binnen handbereik om een beginnende  brand in de kiem te smoren.

 

Competentie: Bereidingstechniek Bakken                CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Paletmes  
Koekenpan ( sauteuse)  
Bordje  
Lucifers  
Mes/vork  
Houtenspatel  
   

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Margarine  
Brunoise ( blokjes) gesneden aardappel  
Zout  
   
   
   
   

 

Technieken:
Bakken in boter  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Gasfornuis  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het bakken van brunoise gesneden aardappel  (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Steek het gasstel aan met een aansteker of lucifer ( laagste stand)

O Plaats de koekenpan op het fornuis.

O Doe met je palet mes een beetje boter in de koekenpan.

O Laat de boter uitbruisen ( Let de boter mag niet te heet worden.)

O Doe de brunoise gesneden aardappel in de koekenpan.

O Roer af en toe de aardappelblokjes om met een houten spatel

O Bak de brunoise gesneden aardappel aan beide kanten mooi bruin

O Schep de gebakken aardappelblokjes op een bordje

O Doe over de gebakken  aardappelblokjes een beetje zout.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™