Les 3: Frituren/aardappelschijfjes

Lesopbouw

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken  binnen de horeca
Item : Frituren van een aardappel ( model schijfjes)
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                                      Persoonlijkeveiligheid  Materiaalkennis                                                           Ontwikkeling technisch inzicht                   Productinformatie                                                   Ergonomie                                                                                   Kook- en bereidingstechnieken frituren Opdeeltechniek schijfjes Woordclusters :         Antislip  Opdeeltechniek                    Schijfjes                     Kattenklauw               Schuimpaan                     Uitlekbak
Les: Frituren van in schijfjes gesneden aardappel          Lestijd:50 minuten
Doel van de les:Het leren frituren van in schijfjes gesneden aardappel  en het juist gebruik van de frituur.

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Groentebak + water/Frituur/Groene plank/Droogdoek/ Dunschiller/ Schuimspaan/Koksmes/fritesbak (uitlekbak)/Afval bakje/Antislip matje. AardappelZout
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van  3 verschillende niveaus ):
Individueel/groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten . Uitleg van het belang om gelijkmatige schijfjes te snijden . Uitleg baktemperatuur voor frites ( 180. gr.C). Belang van goed uitlekken van frituurproducten.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen/nadoen/zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): Gevaar van hoge temperatuur frituur.

 

Competentie: Bereidingstechniek Frituren                 CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Frituurbak  
Bordje  
Portioneerschep  
   
Mes/vork  
Servet  
   

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                    
In schijfjes gesneden aardappel  
Zout  
   
   
   
   
   

 

Technieken:
Frituren  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Frituur  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het frituren van in schijfjes gesneden aardappel  (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Snij de aardappel in schijfjes( zie werkblad opdeeltechnieken).

O Zet de frituur op een temperatuur van 180 graden.

O Droog de in schijfjes gesneden aardappel af met een keukendoek.

O Leg de aardappelschijfjes in de frituurmand.

O Frituur de aardappelschijfjes tot ze goudgeel van kleur zijn.

O Doe het mandje in de uitlekstand van de frituur.

O Bak ( na 3 minuten uitlekken) de aardappelschijfjes voor de 2e keer af.

O Doe het mandje in de uitlekstand van de frituur.

O Doe de uitgelekte gefrituurde aardappelschijfjes in de frituurbak.

O Strooi wat zout over de gefrituurde aardappelschijfjes en schud de aardappelschijfjes op.

O Schep met de portioneerschep een portie gefrituurde aardappelschijfjes op een bord.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™