Les 2: Het koken van een ei

 

Lesopbouw

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln maken kennis met kook – en bereidingstechnieken  binnen de horeca
Item : Koken van een kippenei
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                                                                     Persoonlijkeveiligheid                              Bedrijfshygiëne                                              Ergonomie                                             Materiaalkennis                                        Ontwikkeling van technisch inzicht Woordclusters :                                      Koken                                                          Bubbels en bellen                                 De term 100 graden           Kooktemperatuur/kookpunt
Les: Het  koken van een ei                                           Lestijd:50 minuten
Doel van de les:De leerling kan een gekookt ei van 5 minuten presenteren
     

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Gasstel/Aansteker/Pannetje/Water/OvenhandschoenenKookwekker  – ei
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ):
Individueel/groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg van aandachtspunten voor het koken van water. Hoe je zonder te temperaturen kunt waarnemen dat het water het kookpunt heeft bereikt. Instellen van een kookwekker .
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen/nadoen/ zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terugvragen van de belangrijkste aandachtspunten : Koken
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op: Droge ovenwanten ( anders kans op stoomvorming in de handschoen met alle gevolgen van dien). Het ei na 5 minuten koken uit de pan verwijderen en onder koud water laten schrikken. (dan  pelt het ei beter).
 

 

Competentie: Bereidingstechniek koken                   CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Steelpan  
Lepeltje  
Eierdopje  
Lucifers  
   
   
   

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                    
Water  
1 x ei  
Zout / Peper  
   
   
   
   

 

Technieken:
Koken  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Gasfornuis  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Koken van een ei               (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Steek het gasstel aan met een aansteker of lucifer ( laagste stand)

O Plaats de steelpan gevuld met water op het gasstel.

O Doe het ei in het water.

O Breng het water met het ei aan de kook.

O Laat het water met het ei 5 minuten koken ( gebruik de kookwekker).

O Giet het water uit de steelpan en spoel het ei met koud water af.

O Plaats het ei in het eierdopje.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™