Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek binnen de horeca. | |
Item Bakken in een koekenpan ( sauteuse) | |
Niveau: Basis niveau | |
Kernbegrippen: Persoonlijkeveiligheid Ergonomie Materiaalkennis Ontwikkeling technisch inzicht Product informatie Kook- en bereidingstechniek Opdeeltechniek schijfjes | Woordclusters : Koekenpan sauteuse Giftige blauwe almMargarineUitbruisen |
Les: Bakken van: aardappelschijfjes | Lestijd:50 minuten |
Doel van de les:De lln is instaat om na de toepassing van de opdeeltechniek schijfjes, de kook- en bereidingstechniek bakken toe te passen |
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Gasstel/Mes/vork/Aansteker/ Servet/ Koekenpan ( sauteuse)/Ovenwanten/Houtenlepel/Klein bord | Aardappelen Margarine Zout |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel / groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg werkwijze en aandachtspunten Uitleg belang van gelijkmatig gesneden schijfjes aardappel. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen / nadoen / zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten les | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): | |
Let op : Houd altijd een passende deksel binnen handbereik om een beginnende brand in de kiem te smoren. |
Competentie: Bereidingstechniek Bakken CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Paletmes | |
Koekenpan ( sauteuse) | |
Bordje | |
Lucifers | |
Mes/vork | |
Houtenspatel | |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Margarine | |
Aardappelschijfjes | |
Zout | |
Technieken: | |
Bakken in boter | |
Apparatuur: | |
Gasfornuis | |
Receptuur voor: Het bakken van aardappelschijfjes (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Steek het gasstel aan met een aansteker of lucifer ( laagste stand)
O Plaats de koekenpan op het fornuis.
O Doe met je palet mes een beetje boter in de koekenpan.
O Laat de boter uitbruisen ( Let de boter mag niet te heet worden.)
O Doe de aardappelschijfjes in de koekenpan.
O Roer af en toe de aardappelschijfjes om met een houten spatel
O Bak de aardappelschijfjes aan beide kanten mooi bruin
O Schep de gebakken aardappelschijfjes op een bordje
O Doe over de gebakken aardappelschijfjes een beetje zout.