Les 4: Frituren/chips-aardappel

Lesopbouw

Formulier: Leerplan                  CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken binnen de horeca
Item : Frituren van een aardappel ( model chips)
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                                                    Persoonlijke veiligheid                                            Materiaalkennis                                                                Ontwikkeling technisch inzicht                        Productinformatie                                                            Ergonomie                                                                              Kook- en bereidingstechnieken frituren Techniek :( manoline) chips Woordclusters :         Antislip                            Mandoline                                   Chip                        Kattenklauw                 Schuimpaan                  Uitlekbak
Les: Frituren van chips gesneden aardappel          Lestijd:50 minuten
Doel van de les:Het leren frituren van chips gesneden aardappel .

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
 Frituur /Groentebakje + water/Groene plank/Droogdoek/ Dunschiller/Schuimspaan/Afval bakje/Mandoline/Antislip matje. Aardappel            Zout
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ):
Individueel/groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten . Uitleg van het gebruik van een mandoline.Uitleg baktemperatuur voor frites ( 180. gr.C). Belang van goed uitlekken van frituurproducten.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen/nadoen/zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): Gevaar van hoge temperatuur van de frituur.

 

Competentie: Bereidingstechniek Frituren             CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Frituurbak  
Diep bordje + een servet  
Portioneerschep  
Netspaan  

Mandoline

 
Keukendoek  
   

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Chips gesneden aardappel.  
Zout  
   
   
   
   
   

 

Technieken:
Frituren  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Frituur  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het frituren van chips gesneden aardappel (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Schil de aardappel  ( zie werkblad voorbereidingstechnieken : schillen).

O Maak met behulp een mandoline aardappelchips.

O Werkwijze mandoline: Zet de mandoline voor je op de werkbank.

O Neem een geschilde aardappel in rechterhand en maak een schavende beweging over de

    Mandoline ( Kijk goed hoe de docent(e) het je voordoet!!). ( Let op je vingers!!)

O Zet de frituur op een temperatuur van 180 graden.

O Droog de chips gesneden aardappel af met een keukendoek.

O Leg de chips gesneden aardappel in de frituurmand.

O Frituur de chips tot ze goudgeel van kleur zijn.

O Doe het mandje in de uitlekstand van de frituur.

O Bak ( na 3 minuten uitlekken) de chips voor de 2e keer af.

O Doe het mandje in de uitlekstand van de frituur.

O Doe de uitgelekte gefrituurde chips in de frituurbak.

O Strooi wat zout over de chips en schud de chips op.

O Schep met de portioneerschep een portie chips  op een bord. ( met een servet).

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™