Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken binnen de horeca. | |
Item : Koken van aardappelen | |
Niveau: Basis niveau | |
Kernbegrippen: Persoonlijke veiligheid Materiaalkennis Ontwikkeling technisch inzicht Productinformatie Kook- en bereidingstechnieken Voorbereidingstechniek Schillen | Woordclusters : Steelpan portioneren |
Les: Koken van Aardappelen | Lestijd:50 minuten |
Doel van de les:Het leren portioneren van aardappelen + het afkoken van aardappelen. |
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Steelpan/ Groene plank/Dunschiller/schilmesje AfvalbakjeGasfornuisAansteker/Ovenwanten/keukendoek | Aardappelen Zout |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel/groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg werkwijze en aandachtspunten .( aardappelen ontdoen van schil ogen,opzetten met koud water,deksel op de pan) + uitleg van het nut en doel van portioneren. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen/nadoen/zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): | |
– |
Competentie: Bereidingstechniek koken CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Steelpan | Antislip mat |
Dunschiller | Groene plank |
Afvalbak | Officemes |
Lucifers | Ovenhandschoenen |
Groentenschaal | |
Vork | |
Theelepel |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Water | |
3 aardappelen | |
Zout | |
Technieken: | |
Koken | |
Apparatuur: | |
Gasfornuis | |
Receptuur voor: Koken van aardappelen (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Plaats op een antislip mat een groene snijplank.
O Schil boven een afvalbakje met een dunschiller de aardappelen.
O Ontpit de aardappelen met het officemes.
O Was de geschilde aardappelen en doe ze in de steelpan.
O Doe water in de steelpan en een ½ theelepel zout .
O Breng het water met de aardappelen aan de kook.
O Plaats tijdens het koken de deksel op de steelpan.
O Om te kijken of de aardappelen gaar zijn prik je met een vork in de aardappelen.
O Als de aardappelen gaar zijn giet je de aardappelen af ( gebruik ovenhandschoenen)
O Laat de aardappelen op zacht vuur even stomen.
O Dien de aardappelen op in een schaal.