Les 3 : koken van aardappelen

Lesopbouw

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken binnen de horeca.
Item : Koken van aardappelen
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                                                           Persoonlijke veiligheid                                           Materiaalkennis                                                             Ontwikkeling technisch inzicht                      Productinformatie                                                               Kook- en bereidingstechnieken Voorbereidingstechniek Schillen Woordclusters :                 Steelpan                           portioneren
Les: Koken van Aardappelen                                 Lestijd:50 minuten
Doel van de les:Het leren portioneren van aardappelen + het afkoken van aardappelen.

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Steelpan/ Groene plank/Dunschiller/schilmesje          AfvalbakjeGasfornuisAansteker/Ovenwanten/keukendoek Aardappelen                       Zout
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ):
Individueel/groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten .( aardappelen ontdoen van schil  ogen,opzetten met koud water,deksel op de pan) + uitleg van het nut en doel van  portioneren.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen/nadoen/zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):

 

Competentie: Bereidingstechniek koken                 CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Steelpan Antislip mat
Dunschiller Groene plank
Afvalbak Officemes
Lucifers Ovenhandschoenen
Groentenschaal  
Vork  
Theelepel  

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Water  
3 aardappelen  
Zout  
   
   
   
   

 

Technieken:
Koken  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Gasfornuis  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Koken van aardappelen                                                                   (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Plaats op een antislip mat een groene snijplank.

O Schil boven een afvalbakje met een dunschiller de aardappelen.

O Ontpit de aardappelen met het officemes.

O Was de geschilde aardappelen en doe ze in de steelpan.

O Doe water in de steelpan en een ½ theelepel zout .

O Breng het water met de aardappelen aan de kook.

O Plaats tijdens het koken de deksel op de steelpan.

O Om te kijken of de aardappelen gaar zijn prik je met een vork in de aardappelen.

O Als de aardappelen gaar zijn giet je de aardappelen af ( gebruik ovenhandschoenen)

O Laat de aardappelen op zacht vuur even stomen.

O Dien de aardappelen op in een schaal.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™