Les 3: Bakken/spiegelei

Lesopbouw

Formulier:                                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek binnen de horeca.
Item : bakken in een koekenpan ( sauteuse).
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                                               Persoonlijke veiligheid                                      Ergonomie                                               Materiaalkennis                                             Ontwikkeling technisch inzicht                          Product informatieKook- en bereidingstechniek Woordclusters :-                         Koekenpan                                   Sauteuse                                                Giftige blauwe walm                   Paletmes                        Margarine                                 Uitbruisen
Les: Bakken van een spiegelei                                       Lestijd:50 minuten
Doel van de les:De leerling is na de les instaat om een spiegelei te presenteren.

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Gasstel/Mes/vork/Aansteker/Servet/ Koekenpan ( sauteuse)/Ovenwanten/Paletmes/ Klein bord. 1x Ei                                         Margarine                                         Zout
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van  3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg Soorten van eieren ( kippenei/tortelei/eendenei/struisvogelei)Product informatie : Demo toets verse en oude eieren.Uitleg waarom een spiegelei aan twee kanten gebakken moeten worden
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op  Houd altijd een passende deksel binnen handbereik om een beginnende brand in de kiem te smoren.Een brand in een sauteuse nooit blussen met water!! Een spiegelei moet altijd aan twee kanten gebakken worden!!

 

Competentie: Bereidingstechniek Bakken                 CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Paletmes  
Koekenpan ( sauteuse)  
Bordje  
Lucifers  
   
   
   

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                    
Margarine  
1 x ei  
Zout / Peper  
   
   
   
   

 

Technieken:
Bakken in boter  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Gasfornuis  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Gebakken ei                        (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Steek het gasstel aan met een aansteker of lucifer ( laagste stand)

O Plaats de koekenpan op het fornuis.

O Doe met je palet mes een beetje boter in de koekenpan.

O Laat de boter uitbruisen ( Let de boter mag niet te heet worden.)

O Tik het eitje op de rand van de koekenpan stuk.

O Doe het eitje in de koekenpan.

O Bak op zacht vuur het eitje aan beide kanten.

O Leg met behulp van je palet mes het gebakken ei op het bordje

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™