Formulier: CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek binnen de horeca. | |
Item : bakken in een koekenpan ( sauteuse). | |
Niveau: Basis niveau | |
Kernbegrippen: Persoonlijke veiligheid Ergonomie Materiaalkennis Ontwikkeling technisch inzicht Product informatieKook- en bereidingstechniek | Woordclusters :- Koekenpan Sauteuse Giftige blauwe walm Paletmes Margarine Uitbruisen |
Les: Bakken van een spiegelei | Lestijd:50 minuten |
Doel van de les:De leerling is na de les instaat om een spiegelei te presenteren. |
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Gasstel/Mes/vork/Aansteker/Servet/ Koekenpan ( sauteuse)/Ovenwanten/Paletmes/ Klein bord. | 1x Ei Margarine Zout |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel / groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg Soorten van eieren ( kippenei/tortelei/eendenei/struisvogelei)Product informatie : Demo toets verse en oude eieren.Uitleg waarom een spiegelei aan twee kanten gebakken moeten worden | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen / nadoen / zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten les | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): | |
Let op Houd altijd een passende deksel binnen handbereik om een beginnende brand in de kiem te smoren.Een brand in een sauteuse nooit blussen met water!! Een spiegelei moet altijd aan twee kanten gebakken worden!! |
Competentie: Bereidingstechniek Bakken CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Paletmes | |
Koekenpan ( sauteuse) | |
Bordje | |
Lucifers | |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Margarine | |
1 x ei | |
Zout / Peper | |
Technieken: | |
Bakken in boter | |
Apparatuur: | |
Gasfornuis | |
Receptuur voor: Gebakken ei (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Steek het gasstel aan met een aansteker of lucifer ( laagste stand)
O Plaats de koekenpan op het fornuis.
O Doe met je palet mes een beetje boter in de koekenpan.
O Laat de boter uitbruisen ( Let de boter mag niet te heet worden.)
O Tik het eitje op de rand van de koekenpan stuk.
O Doe het eitje in de koekenpan.
O Bak op zacht vuur het eitje aan beide kanten.
O Leg met behulp van je palet mes het gebakken ei op het bordje