Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken binnen de horeca | |
Item : Frituren van aardappel ( wafelmodel). | |
Niveau: Basis niveau | |
Kernbegrippen: Persoonlijke veiligheid Materiaalkennis Ontwikkeling Technisch inzicht Productinformatie Ergonomie Kook- en bereidingstechnieken frituren Techniek ( mandoline) Wafel | Woordclusters : Antislip Opdeeltechniek Wafel Kattenklauw Schuimpaan Uitlekbak |
Les: Frituren van wafel gesneden aardappel | Lestijd:50 minuten |
Doel van de les:Het leren frituren van wafel gesneden aardappel . |
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Groentebak + water/Frituur/Groene plank/Droogdoek/ Dunschiller/Schuimspaan/Afval bakje/ Mandoline/Antislip matje/uitlekbak. | Aardappel Zout |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel/groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg werkwijze en aandachtspunten . Uitleg van het gebruik van een Mandoline.Uitleg baktemperatuur voor frites ( 180. gr.C). Belang van goed uitlekken van frituurproducten. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen/nadoen/zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): juist gebruik frituur |
Competentie: Bereidingstechniek Frituren CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Frituurbak | |
Diep bordje + een servet | |
Portioneerschep | |
Netspaan | |
Mandoline |
|
Keukendoek | |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Wafel gesneden aardappel. | |
Zout | |
Technieken: | |
Frituren | |
Apparatuur: | |
Frituur | |
Receptuur voor: Het frituren van wafel gesneden aardappel (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Schil de aardappel ( zie werkblad voorbereidingstechnieken : schillen).
O Maak met behulp een mandoline wafelaardappel
O Werkwijze mandoline: Zet de mandoline voor je op de werkbank.
O Neem een geschilde aardappel in rechterhand en maak een schavende beweging over de
Mandoline ( Kijk goed hoe de docent(e) het je voordoet!!). ( Let op je vingers!!)
O Zet de frituur op een temperatuur van 180 graden.
O Droog de wafel gesneden aardappel af met een keukendoek.
O Leg de wafel gesneden aardappel in de frituurmand.
O Frituur de wafel gesneden aardappel tot ze goudgeel van kleur is.
O Doe het mandje in de uitlekstand van de frituur.
O Bak ( na 3 minuten uitlekken) de wafel gesneden aardappel voor de 2e keer af.
O Doe het mandje in de uitlekstand van de frituur.
O Doe de uitgelekte gefrituurde wafel gesneden aardappel in de frituurbak.
O Strooi wat zout over de wafel gesneden aardappel en schud de chips op.
O Schep met de portioneerschep een portie wafel gesneden aardappel op een bord. .