Les 5: Frituren/wafel-aardappel

Lesopbouw

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken binnen de horeca
Item : Frituren van aardappel ( wafelmodel).
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                                                           Persoonlijke veiligheid                 Materiaalkennis Ontwikkeling                                              Technisch inzicht                                              Productinformatie                                                          Ergonomie                                                                              Kook- en bereidingstechnieken frituren    Techniek ( mandoline) Wafel Woordclusters :         Antislip                    Opdeeltechniek                     Wafel                               Kattenklauw              Schuimpaan                      Uitlekbak
Les: Frituren van wafel gesneden aardappel          Lestijd:50 minuten
Doel van de les:Het leren frituren van wafel gesneden aardappel .

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Groentebak + water/Frituur/Groene plank/Droogdoek/ Dunschiller/Schuimspaan/Afval bakje/ Mandoline/Antislip matje/uitlekbak.  Aardappel                           Zout
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ):
Individueel/groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten . Uitleg van het gebruik van een Mandoline.Uitleg baktemperatuur voor frites ( 180. gr.C). Belang van goed uitlekken van frituurproducten.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen/nadoen/zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):  juist gebruik frituur                                                                                                                                                                                                       

 

Competentie: Bereidingstechniek Frituren                      CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Frituurbak  
Diep bordje + een servet  
Portioneerschep  
Netspaan  

Mandoline

 
Keukendoek  
   

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Wafel gesneden aardappel.  
Zout  
   
   
   
   
   

 

Technieken:
Frituren  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Frituur  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het frituren van wafel gesneden aardappel (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Schil de aardappel  ( zie werkblad voorbereidingstechnieken : schillen).

O Maak met behulp een mandoline wafelaardappel

O Werkwijze mandoline: Zet de mandoline voor je op de werkbank.

O Neem een geschilde aardappel in rechterhand en maak een schavende beweging over de

    Mandoline ( Kijk goed hoe de docent(e) het je voordoet!!). ( Let op je vingers!!)

O Zet de frituur op een temperatuur van 180 graden.

O Droog de wafel gesneden aardappel af met een keukendoek.

O Leg de wafel gesneden aardappel in de frituurmand.

O Frituur de wafel gesneden aardappel tot ze goudgeel van kleur is.

O Doe het mandje in de uitlekstand van de frituur.

O Bak ( na 3 minuten uitlekken) de wafel gesneden aardappel voor de 2e keer af.

O Doe het mandje in de uitlekstand van de frituur.

O Doe de uitgelekte gefrituurde wafel gesneden aardappel in de frituurbak.

O Strooi wat zout over de wafel gesneden aardappel en schud de chips op.

O Schep met de portioneerschep een portie wafel gesneden aardappel  op een bord. .

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™