Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken binnen de horeca. | |
Item : Koken van wortelen | |
Niveau: Basis niveau | |
Kernbegrippen:Persoonlijke veiligheidMateriaalkennisOntwikkeling technisch inzichtProductinformatieErgonomieKook- en bereidingstechnieken Opdeeltechniek brunoise | Woordclusters : Kattenklauw Antislip Brunoise |
Les: Koken van brunoise gesneden wortel | Lestijd:50 minuten |
Doel van de les:Het leren afkoken van wortelen |
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Steelpan/ Groene plank/Dunschiller/Koksmes/Afval bakje/Antislip matje. | Wortelen |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel/groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg werkwijze en aandachtspunten . Uitleg van het belang van correcte snijdwijze blokjes ( 4mm). | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen/nadoen/zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): Let op:Kattenklauw | |
Let op: Kattenklauw |
Competentie: Bereidingstechniek koken CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Steelpan | Antislip mat |
Dunschiller | Groene plank |
Afvalbak | Officemes |
Lucifers | Ovenhandschoenen |
Groenteschaal | Koksmes |
Vork | |
Theelepel |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Water | |
1 Winter wortel | |
Zout | |
Suiker | |
Technieken: | |
Koken | |
Snijdtechnieken | |
Apparatuur: | |
Gasfornuis | |
Receptuur voor: Koken van Wortelen (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Plaats op een antislip mat een groene snijplank.
O Schil boven een afvalbakje met een dunschiller de wortelen.
O Was de geschilde wortel en leg deze op de groene snijplank..
O Plaats 1 geschilde wortel op het midden van de groene plank.
O Snij de winterwortel met een koksmes door de helft.
O Draai de Wortel en snijd hem in gelijke stukjes.
O Doe de gesneden wortelschijfjes in de steelpan .
O Doe water in de steelpan + een beetje zout en een schepje suiker.
O Breng het water met de wortelschijfjes aan de kook.
O Plaats tijdens het koken de deksel op de steelpan.
O Om te kijken of de wortelen gaar zijn prik je met een vork in de wortelschijfjes.
O Als de wortelen gaar zijn giet je de wortelen af ( gebruik ovenhandschoenen)
O Doe een klein klontje boter en een beetje suiker over de wortelen en schut ze even op.
O Dien de wortelen op in een schaal.