Les 5: Koken van wortelen

Lesopbouw

Formulier: Leerplan                 CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln maken kennis met de kook- en bereidingstechnieken  binnen de horeca.
Item : Koken van wortelen
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:Persoonlijke veiligheidMateriaalkennisOntwikkeling technisch inzichtProductinformatieErgonomieKook- en bereidingstechnieken Opdeeltechniek brunoise Woordclusters :    Kattenklauw                           Antislip                                   Brunoise
Les: Koken van brunoise gesneden wortel              Lestijd:50 minuten
Doel van de les:Het leren afkoken van wortelen

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Steelpan/ Groene plank/Dunschiller/Koksmes/Afval bakje/Antislip matje. Wortelen
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ):
Individueel/groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en aandachtspunten . Uitleg van het belang van correcte  snijdwijze blokjes ( 4mm).
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen/nadoen/zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): Let op:Kattenklauw
Let op: Kattenklauw

 

Competentie: Bereidingstechniek koken                CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Steelpan Antislip mat
Dunschiller Groene plank
Afvalbak Officemes
Lucifers Ovenhandschoenen
Groenteschaal Koksmes
Vork  
Theelepel  

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Water  
1 Winter wortel  
Zout  
Suiker  
   
   
   

 

Technieken:
Koken  
Snijdtechnieken  
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Gasfornuis  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Koken van Wortelen                     (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Plaats op een antislip mat een groene snijplank.

O Schil boven een afvalbakje met een dunschiller de wortelen.

O Was de geschilde wortel en leg deze op de groene snijplank..

O Plaats 1 geschilde wortel op het midden van de groene plank.

O Snij de winterwortel met een koksmes door de helft.

O Draai de Wortel en snijd hem in gelijke stukjes.

O Doe de gesneden wortelschijfjes in de steelpan .

O Doe water in de steelpan + een beetje zout en een schepje suiker.

O Breng het water met de wortelschijfjes aan de kook.

O Plaats tijdens het koken de deksel op de steelpan.

O Om te kijken of de wortelen gaar zijn prik je met een vork in de wortelschijfjes.

O Als de wortelen gaar zijn giet je de wortelen af ( gebruik ovenhandschoenen)

O Doe een klein klontje boter en een beetje suiker over de wortelen en schut ze even op.

O Dien de wortelen op in een schaal.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™