Les 4: Bakken/omelet

Lesopbouw

Formulier: Leerplan CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek binnen de horeca.
Item : Bakken in een koekenpan
 
Niveau: basis niveau
 Kernbegrippen:                                                 Persoonlijke veiligheid                                    Ergonomie                                              Materiaalkennis                                              Ontwikkeling technisch inzich                             Productinformatie                                                             Kook- en bereidingstechniek Woordcluster:                          Koekenpan                                   Sauteuse                                                Giftige blauwe walm                    Paletmes                                     Margarine                                  Uitbruisen
Les: Bakken van een omelet                                              Lestijd:50 minuten
Doel van de les:De lln is is na de les instaat om een omelet te presenteren.

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Gasstel/ Mes/vork/Aansteker/ Servet/Koekenpan/ Paletmes/Ovenwanten/Klein bord 2 eieren                                     Margarine                             Koksroom                                            Zout
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van  3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg samenstelling recept voor omelet.+ werkwijze en aandachtspunten.Product informatie : Demo toets verse en oude eieren.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op : De leerlingen mogen zelf niet de olie/boter zo verhitten dat er Acreoline ontstaat. Houd altijd een passende deksel binnen handbereik om een beginnende brand in de kiem te s Een brand in een koekenpan (vlam in de pan) nooit blussen met water!! 

 

Competentie: Bereidingstechniek Bakken               CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

Paletmes Beslagkom
Koekenpan ( sauteuse) Garde
Bordje  Eetlepel
Lucifers  
   
   
   

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                   
Margarine  
1 x ei  
Zout / Peper  
Melk ( 2 eetlepels)  
   
   
   

 

Technieken:
Bakken in boter  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Gasfornuis  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het bakken van een omelet          (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Breek het ei en doe dit in de beslagkom.

O Doe 2 eetlepels melk  bij het ei.

O Voeg zout en peper toe.

O Ga met een garde het ei met de melk goed door kloppen.

O Steek het gasstel aan met een aansteker of lucifer ( laagste stand)

O Plaats de koekenpan op het fornuis.

O Doe met je palet mes een beetje boter in de koekenpan.

O Laat de boter uitbruisen ( Let de boter mag niet te heet worden.)

O Doe het mengsel in de koekenpan.

O Bak op zacht vuur de omelet aan beide kanten.

O Leg met behulp van je palet mes de omelet op het bordje

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™