Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek binnen de horeca. | |
Item : Bakken in een koekenpan | |
Niveau: basis niveau | |
Kernbegrippen: Persoonlijke veiligheid Ergonomie Materiaalkennis Ontwikkeling technisch inzich Productinformatie Kook- en bereidingstechniek | Woordcluster: Koekenpan Sauteuse Giftige blauwe walm Paletmes Margarine Uitbruisen |
Les: Bakken van een omelet | Lestijd:50 minuten |
Doel van de les:De lln is is na de les instaat om een omelet te presenteren. |
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Gasstel/ Mes/vork/Aansteker/ Servet/Koekenpan/ Paletmes/Ovenwanten/Klein bord | 2 eieren Margarine Koksroom Zout |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel / groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg samenstelling recept voor omelet.+ werkwijze en aandachtspunten.Product informatie : Demo toets verse en oude eieren. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen / nadoen / zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten les | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): | |
Let op : De leerlingen mogen zelf niet de olie/boter zo verhitten dat er Acreoline ontstaat. Houd altijd een passende deksel binnen handbereik om een beginnende brand in de kiem te s Een brand in een koekenpan (vlam in de pan) nooit blussen met water!! |
Competentie: Bereidingstechniek Bakken CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Paletmes | Beslagkom |
Koekenpan ( sauteuse) | Garde |
Bordje | Eetlepel |
Lucifers | |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Margarine | |
1 x ei | |
Zout / Peper | |
Melk ( 2 eetlepels) | |
Technieken: | |
Bakken in boter | |
Apparatuur: | |
Gasfornuis | |
Receptuur voor: Het bakken van een omelet (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Breek het ei en doe dit in de beslagkom.
O Doe 2 eetlepels melk bij het ei.
O Voeg zout en peper toe.
O Ga met een garde het ei met de melk goed door kloppen.
O Steek het gasstel aan met een aansteker of lucifer ( laagste stand)
O Plaats de koekenpan op het fornuis.
O Doe met je palet mes een beetje boter in de koekenpan.
O Laat de boter uitbruisen ( Let de boter mag niet te heet worden.)
O Doe het mengsel in de koekenpan.
O Bak op zacht vuur de omelet aan beide kanten.
O Leg met behulp van je palet mes de omelet op het bordje