Formulier: Leerplan CVB | Houdt bij de vormgeving van je lessen rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG) |
Vakgebied: Horeca |
Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek binnen de horeca. | |
Item : Bakken in de koekenpan ( sauteuse) | |
Niveau: Basis niveau | |
Kernbegrippen: Persoonlijke veiligheid Ergonomie Materiaalkennis Ontwikkeling technisch inzich Product informatieKook- en bereidingstechniek | Woordclusters : Koekenpan Sauteuse Giftige blauwe walm Olijfolie Roerbakken |
Les: Bakken van: gemixte groenten | Lestijd:50 minuten |
Doel van de les:De lln is instaat om na de toepassing van de kook- en bereidingstechniek bakken roerbakken een roerbak gerecht te presenteren. |
Materiaal (wat is er nodig): | Extra: |
Gasstel/Aansteker/Koekenpan( sauteuse)/wok/Ovenwanten/Houtenlepel/ Groentenschaal. | Gemixte groenten olijfolie Zout |
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van 3 verschillende niveaus ): | |
Individueel / groepje(2) | |
Inleiding (introductie van de les): | |
Uitleg werkwijze en uitleg waarom olijfolie de voorkeur heeft boven margarine. | |
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen): | |
Voordoen / nadoen / zelf doen | |
Afsluiting (toetsing, evaluatie): | |
Terug vragen aandachtspunten les | |
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.): | |
Let op : De leerlingen mogen zelf niet de olie/boter zo verhitten dat er Acreoline ontstaat. Houd altijd een passende deksel binnen handbereik om een beginnende brand in de kiem te smoren. |
Competentie: Bereidingstechniek Bakken CVB |
Materialen : Wat zet ik klaar? |
|
Wok | |
Groenteschaal | |
Lucifers | |
Opscheplepel | |
Houtenspatel | |
Eetlepel |
Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig | |
Verschillende verse groenten | |
Olijfolie ( 2 x een eetlepel) | |
Zout ( snufje). | |
Peper | |
Technieken: | |
Bakken in olijfolie. | |
Apparatuur: | |
Gasfornuis | |
Receptuur voor: Het bakken van groenten ( roerbakken) (werkwijze) |
O Was eerst je handen.
O Zet alle spullen klaar.
O Steek het gasstel aan met een aansteker of lucifer ( laagste stand)
O Plaats de wok op het fornuis.
O Doe 2 eetlepels olijfolie in de wok.
O Verhit de olijfolie ( Let de olie mag niet te heet worden.) ( Géén blauwe walm!!!) .
O Doe de groente in de wok.
O Roer af en toe de mix van groenten om met een houten spatel.
O Strooi een snufje zout en een beetje peper over de groente.
O Prik met een vork in de groente om te kijken of de roergebakken groente gaar is.
O Doe de roer gebakken groente in een groenteschaal.
O Doe in opscheplepel bij de groenteschaal.
O Doe over de gebakken aardappelschijfjes een beetje zout.