Les 5: Bakken/roerbakken groenten

Lesopbouw

Formulier: Leerplan CVB Houdt bij de vormgeving van je lessen  rekening met de principes van: VOORDOEN, NADOEN, ZELF DOEN en ZELFSTANDIG (SNEL & NAUWKEURIG)
Vakgebied: Horeca

 

Kerndoel: De lln. Maken kennis met de kook- en bereidingstechniek  binnen de horeca.
Item : Bakken in de koekenpan ( sauteuse)
 
Niveau: Basis niveau
 Kernbegrippen:                                                    Persoonlijke veiligheid                                     Ergonomie                                              Materiaalkennis                                             Ontwikkeling technisch inzich                           Product informatieKook- en bereidingstechniek  Woordclusters :            Koekenpan                                      Sauteuse                                          Giftige blauwe walm                       Olijfolie                                  Roerbakken
Les: Bakken van: gemixte groenten             Lestijd:50 minuten
Doel van de les:De lln is instaat om na de toepassing van  de kook- en bereidingstechniek bakken roerbakken een roerbak gerecht te presenteren.

 

Materiaal (wat is er nodig): Extra:
Gasstel/Aansteker/Koekenpan( sauteuse)/wok/Ovenwanten/Houtenlepel/ Groentenschaal. Gemixte groenten                  olijfolie                                                          Zout
Werkvormen (individueel, groepjes, klassikaal, kringgesprek, uitgaan van  3 verschillende niveaus ):
Individueel / groepje(2)
Inleiding (introductie van de les):
Uitleg werkwijze en uitleg waarom olijfolie de voorkeur heeft boven margarine.
Lesopbouw (afwisseling instructie en werkvormen):
Voordoen / nadoen / zelf doen
Afsluiting (toetsing, evaluatie):
Terug vragen aandachtspunten les
Opmerkingen (organisatie, speciale zaken, extra begeleiding e.d.):
Let op : De leerlingen mogen zelf niet de olie/boter zo verhitten dat er Acreoline ontstaat.  Houd altijd een passende deksel binnen handbereik om een beginnende brand in de kiem te smoren.     

 

Competentie: Bereidingstechniek Bakken                  CVB

 

 Materialen : Wat zet ik klaar?

   
Wok  
Groenteschaal  
Lucifers  
Opscheplepel  
Houtenspatel  
Eetlepel  

 

 Producten/ingrediënten: Wat heb ik nodig                                                    
Verschillende verse groenten  
Olijfolie ( 2 x een eetlepel)  
Zout ( snufje).  
Peper  
   
   
   

 

Technieken:
Bakken in olijfolie.  
   
   
   
   
   
   

 

Apparatuur:
Gasfornuis  
   
   
   
   
   
   

 

Receptuur voor: Het bakken van groenten ( roerbakken) (werkwijze)

 

Wat moet je doen?

 

O Was eerst je handen.

O Zet alle spullen klaar.

O Steek het gasstel aan met een aansteker of lucifer ( laagste stand)

O Plaats de wok op het fornuis.

O Doe 2 eetlepels olijfolie in de wok.

O Verhit de olijfolie ( Let de olie mag niet te heet worden.) ( Géén blauwe walm!!!) .

O Doe de groente in de wok.

O Roer af en toe de mix van groenten om met een houten spatel.

O Strooi een snufje zout en een beetje peper over de groente.

O Prik met een vork in de groente om te kijken of de roergebakken groente gaar is.

O Doe de roer gebakken groente in een groenteschaal.

O Doe in opscheplepel bij de groenteschaal.

O Doe over de gebakken  aardappelschijfjes een beetje zout.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.
Improve Your Life, Go The myEASY Way™